PRIMAVERA ÀRAB
Crònica 15/01/2012

ElBaradei no serà candidat a Egipte

Mohamed ElBaradei va anunciar ahir la seva renúncia com a candidat a les presidencials egípcies per la manca de democràcia al país. La decisió confirma Amr Moussa com a favorit.

Ricard G. Samaranch
2 min
Mohamed ElBaradei (foto d'arxiu) va ser president de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica.

EL CAIRELa imatge a l'exterior del procés de transició a Egipte va rebre ahir un cop dur amb la retirada de la cursa presidencial d'ElBaradei, premi Nobel de la pau i exdirector de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA). En un comunicat públic, l'exdiplomàtic va justificar la decisió pel fet que "el règim encara no ha caigut", en referència als poders fàctics de l'era Mubàrak.

"La meva consciència no em permetria presentar-me a la presidència o a qualsevol altre càrrec sense l'existència d'un sistema democràtic real i no només de façana", va afirmar ElBaradei, que va causar ahir una gran sorpresa entre els analistes egipcis i els seus propis seguidors per una renúncia tan sobtada. D'acord amb el calendari previst, encara falta mig any per a la celebració dels comicis presidencials.

Els detractors del polític van atribuir el gest més aviat a les escasses opcions que té de guanyar. D'acord amb les enquestes, no tenia més d'un 15% del suport dels egipcis, molt per sota del gran favorit, Amr Moussa, l'exsecretari general de la Lliga Àrab, que ha vist com la seva candidatura sortia ahir reforçada. ElBaradei va tornar a Egipte el febrer del 2010 després d'una exitosa carrera a l'ONU. Va haver de tornar a marxar per la pressió del règim fins que hi va tornar definitivament amb la revolució.

"La campanya de descrèdit organitzada pel règim de Mubàrak va perjudicar molt la seva imatge en un sector important de la població egípcia", van explicar a l'ARA fonts de la campanya d'ElBaradei uns dies enrere. No obstant això, els seus assessors creien possible redreçar aquesta situació durant els pròxims mesos, i ningú no es plantejava aquest abandonament.

En concret, els mitjans afins al règim van descriure'l com una persona molt occidentalitzada, amb uns costums allunyats de les tradicions del país després de tants anys vivint a l'estranger. Curiosament, també se l'acusava de ser un agent dels Estats Units, tot i que a la resta del món és ben coneguda la seva oposició a la guerra de l'Iraq.

Recentment, ElBaradei havia afilat les seves crítiques a la junta militar que administra el país, arran dels últims enfrontaments a la plaça Tahrir. Per aquesta raó, segons el diari Al-Ahram , la cúpula de l'exèrcit hauria expressat una oposició frontal a la seva candidatura.

A més, l'exdiplomàtic havia perdut el suport dels Germans Musulmans, els grans guanyadors de les eleccions legislatives. El partit islamista, que no presentarà cap candidat a les presidencials, feia mesos que flirtejava amb la idea de donar suport a la candidatura d'ElBaradei. Tot i així, fa poc va declarar que probablement s'acabaria decantant per Nabil el-Araby, exministre d'Exteriors i actual secretari general de la Lliga Àrab.

stats