NOMENAMENTS DEL GOVERN
Crònica 05/01/2011

Empresa i Ocupació és La conselleria d'Esade

Esade tindrà un protagonisme determinant en una de les conselleries claus d'aquesta legislatura: els tres dirigents principals del departament provenen d'aquesta escola de negocis.

àlex Font Manté
2 min
Enric Colet, secretari general. Esther Sánchez, secretària d'Ocupació i Relacions Laborals. Francesc Xavier Mena, conseller d'Empresa i Ocupació.

Barcelona.L'escola de negocis Esade s'ha quedat sense tres dels seus millors professors. El catedràtic d'Economia, Francesc Xavier Mena, nou conseller d'Empresa i d'Ocupació, ha designat dos col·legues seus per a les posicions de més responsabilitat d'un departament clau per sortir de la crisi econòmica.

D'una banda, Enric Colet, expert en noves tecnologies, serà el secretari general del departament i, per tant, la persona de referència per sota de Mena. La tercera persona clau serà Esther Sánchez, professora de dret privat, que serà la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, segons es va anunciar ahir. Tots tres estaran per sobre dels diferents directors generals - que encara s'han de definir- que cobriran totes les àrees d'aquesta macroconselleria (comerç, turisme, indústria, energia o relacions laborals, entre altres).

A Esade no sabran si estar contents o tristos: amb aquests nomenaments han vist reconeguda la qualitat del seu professorat, però ara hauran de substituir-los.

Perfil progressista

El nomenament d'Esther Sánchez ha sorprès, tant a dins com a fora de l'Esade. Sánchez és reconeguda pel seu prestigi acadèmic i per la seva proximitat a les polítiques progressistes. Fins i tot Miquel Iceta, viceprimer secretari del PSC, va voler destacar l'estiu passat al seu blog un article d'opinió d'Esther Sánchez que, se suposa, compartia.

De tota manera, els sindicats han rebut el nomenament sense grans eufòries, conscients que serà amb ella amb qui hauran de negociar a partir d'ara. "Esther Sánchez té un gran prestigi acadèmic que esperem que sàpiga portar a la realitat del mercat de treball", va declarar ahir Camil Ros, secretari de política sindicat de la UGT.

Tant Francesc Xavier Mena com Esther Sánchez comparteixen una opinió negativa de la reforma laboral que va executar el govern espanyol abans de l'estiu. Mena va declarar que aquesta reforma -que va provocar la vaga general del 29 de setembre- s'havia quedat "a mig camí".

L'opinió de Sánchez és similar. En un article publicat al juny a El Periódico la nova secretària d'Ocupació afirmava que la reforma laboral no era profunda. A més, al text criticava el govern espanyol per haver-se decidit a emprendre la reforma només quan es va veure entre l'espasa i la paret: "La reforma -escrivia Sánchez- no pot ser un objectiu en si mateixa, no pot ser la missió, sinó una de les estratègies per aconseguir alguna cosa. I aquesta cosa no pot estar definida des de l'exterior o des de la necessitat urgent de solucionar un problema aparentment contingent, com l'elevada taxa de desocupació o la poca fiabilitat financera de l'Estat." Experiència pública i privada

Des d'Esade s'insisteix sovint en la necessitat de la col·laboració entre els sectors públics i privats i, de fet, Esther Sánchez té experiència en tots dos. A més de ser professora, fins ara era consultora del despatx d'advocats Baker&McKenzie. Al mateix temps, exercia de consellera del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), l'organisme que assessora la Generalitat en ocupació i relacions laborals. També ha estat àrbitre del Tribunal Laboral de Catalunya, un organisme que permet solucionar els conflictes laborals fora del sistema judicial.

stats