ENERGIA
Crònica 01/03/2012

Endesa proposa apujar la llum un 10%

Endesa demana un increment del preu de la llum del 10% per mitigar el dèficit tarifari, del qual suporta 5.380 milions d'euros al seu balanç. Reclama també gravar la benzina i el gas amb un cèntim verd.

Ignasi Pujol
2 min
Endesa proposa apujar la llum un 10%

BARCELONA.Després que Gas Natural Fenosa i Iberdrola presentessin resultats la setmana passada, ahir va ser el torn d'Endesa, que va tancar així el cicle de les tres principals companyies elèctriques d'Espanya.

I es va poder veure que el discurs de les tres grans productores d'electricitat, columna vertebral de la patronal Unesa, té un mateix fil conductor: la solució del dèficit de tarifa (la diferència entre els ingressos i els costos del sistema elèctric, que ja ha generat una bombolla de 24.000 milions d'euros), el principal problema del sector, no passa per un nou càstig als estats financers de les elèctriques, que ja suporten al seu balanç gran part d'aquest deute (dèficit de tarifa).

Endesa va plantejar ahir dues mesures per acabar amb el dèficit tarifari: apujar els peatges -que suposen la meitat de la tarifa elèctrica- fins a un 10% en la revisió de l'abril, i que es gravin carburants i gas amb un cèntim verd que serveixi per finançar el cost de les renovables. La principal elèctrica espanyola, controlada en un 92% per l'italiana Enel, va apuntar que un increment de l'1% en el preu dels carburants i el gas contribuiria amb prop de 500 milions d'euros anuals.

El conseller delegat d'Endesa, Andrea Brentan, va aplaudir la decisió del govern espanyol d'establir una moratòria a les primes de les renovables. La companyia considera que el dèficit tarifari distorsiona la seva situació econòmica en limitar els seus recursos i incrementar els seus costos financers. Només l'any passat l'empresa va finançar 1.522 milions d'euros del dèficit tarifari. Dels 11.002 milions de deute amb què va acabar el 2011, 5.380 milions corresponen al dèficit de tarifa (és a dir, diners pendents de cobrar de l'Estat).

La companyia va demanar que s'avanci en la liberalització del sistema elèctric espanyol i s'acabi amb les tarifes regulades. L'elèctrica també inclou entre "les principals opcions disponibles" per solucionar aquest problema que es financi el dèficit amb préstecs del Banc Central Europeu (BCE) a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) o que es facin servir els recursos procedents de les subhastes de drets de CO per aturar-lo. Demana també que s'ampliïn els límits actuals del dèficit i que s'igualin les rendibilitats de les activitats regulades i els pagaments per capacitat i pel servei d'interruptibilitat, que permet tallar el subministrament a determinades empreses a canvi d'una remuneració addicional.

Repsol, 53% menys de beneficis

Endesa va tancar el 2011 amb un benefici de 2.212 milions d'euros, una xifra que suposa un descens del 46% respecte de l'any anterior a causa de la disminució dels extraordinaris. Sense tenir en compte aquestes partides, la caiguda dels guanys s'hauria situat en el 0,7%. Els ingressos van ser de 32.686 milions, un 5% més que el 2010.

Per altra banda, la petroliera Repsol, una de les principals afectades si s'apliqués el cèntim verd que demana Endesa, va anunciar ahir que va aconseguir el 2011 un benefici net de 2.193 milions, un 53,3% menys que l'any anterior, a causa de la caiguda de la producció pel conflicte de Líbia i perquè el 2010 va estar marcat per la venda del 40% de la filial brasilera a la xinesa Sinopec. Sense aquests efectes, el benefici s'hauria reduït en un 7,9%.

stats