ESCÀNDOL A NOVA YORK
Crònica 17/06/2011

Enrenou polític als EUA per uns tuits sexuals

Primer ho negava. Després va admetre-ho, afectat. I al final, ahir, el congressista Anthony Weiner va presentar la seva renúncia per haver enviat imatges seves d'insinuació sexual a diverses dones.

Núria Ferragutcasas
3 min
EL PREU D'UN ERROR El congressista, ahir, a la roda de premsa en què va demanar perdó pels "errors" comesos i pel mal fet a la seva dona i els electors.

Washington."Pervertit!" Entre crits i alguns insults, el congressista novaiorquès Anthony Weiner va haver d'aixecar ahir la veu per anunciar la seva dimissió després d'admetre el 6 de juny passat que havia enviat fotos amb continguts sexuals a sis dones a través d'internet. El seu discurs va ser molt breu i directe, al gra: "Anuncio la meva dimissió", va dir visiblement emocionat en una multitudinària roda de premsa retransmesa en directe per les televisions nord-americanes, i va tornar a demanar disculpes als seus electors per "la vergonya" que els ha pogut "causar".

Weiner va començar el seu parlament, de menys de cinc minuts, recordant que feia 20 anys que havia demanat el vot als seus conciutadans per ser elegit regidor de Nova York en el mateix lloc on era ahir. "No he oblidat mai els meus veïns perquè ells representen la classe mitjana d'aquest país que també és la meva".

El congressista també va demanar el perdó de la seva dona Huma Abedin, mà dreta de Hillary Clinton i que, segons va publicar el diari The New York Times , està embarassada. Weiner va decidir renunciar al seu càrrec després de parlar amb la seva esposa, que és de viatge oficial al Pròxim Orient.

Pressions demòcrates

El crit de "sobreviuré" que el congressista va fer servir els primers dies de l'escàndol sexual es va apagar ràpidament. La líder dels demòcrates al Congrés dels Estats Units, Nancy Pelosi, va demanar-li dissabte passat que dimitís i dos dies després el mateix president Barack Obama va assegurar que ell en la seva posició renunciaria al càrrec. "Quan s'arriba a un punt en què, a causa de distraccions personals, no es pot servir amb eficàcia, ara que la gent està preocupada per la feina, les hipoteques i per pagar els deutes, llavors el més natural és anar-se'n", va dir Obama.

Davant la pèrdua de suport del seu partit i la forta pressió mediàtica, el jove polític de 46 anys i promesa demòcrata va comunicar dimecres als seus amics i col·laboradors més íntims la decisió d'abandonar la política. Tot i així, un 56% dels votants dels seu districte consideraven que Weiner havia de continuar en el càrrec.

Tot va començar fa dues setmanes quan el blog conservador Big Government va destapar l'escàndol. Una foto pujada de to on es mostrava una erecció sota uns calçotets va ser enviada a més de 45.000 seguidors de Weiner a Twitter, que, ràpidament, va assegurar que el seu compte havia estat manipulat. El legislador va negar qualsevol relació amb les fotografies, però dies més tard el mateix blog publicava una altra foto d'ell amb el tors nu, que Weiner havia enviat a una estudiant d'universitat de Seattle. En aquella imatge es podien veure alguns retrats del despatx del congressista amb l'expresident dels Estats Units, Bill Clinton, que va oficiar la boda de Weiner amb Huma Abedin ara tan sols fa un any.

Davant l'evidència dels fets, el congressista, a qui s'augurava un gran futur polític amb possibilitats fins i tot d'arribar a l'alcaldia de Nova York, va admetre entre llàgrimes que havia enviat fotografies i missatges amb continguts sexuals a sis dones i que havia mentit a la premsa. En un primer moment, Weiner va dir que seguiria en el càrrec, tot i que va demanar una baixa de dues setmanes per ingressar en una clínica especialitzada per sotmetre's a un tractament d'addicció al sexe.

Un cas 'déjà-vu'

La foto del tors nu de Weiner és un déjà-vu per als nord-americans. L'escàndol sexual arriba mesos després que el ja excongressista republicà també de Nova York Chris Lee dimitís per haver enviat una fotografia de les mateixes característiques a una jove estudiant amb qui havia contactat a través de la web Craigslist. Lee també va demanar disculpes pel mal ocasionat a la seva dona i els seus electors. Internet i les noves tecnologies han obert una nova veda: les infidelitats online .

stats