EL DEBAT ENERGÈTIC
Crònica 13/09/2011

Ensurt nuclear al sud de França

Una explosió en un centre de tractament de residus nuclears del sud de França va disparar ahir totes les alarmes i va posar Catalunya en alerta davant del risc que hi hagués una fuita radioactiva.

Carles Arbolí
2 min
UN MORT, QUATRE FERITS I CAP INDICI DE CONTAMINACIÓ RADIOLÒGICA L'explosió de Marcoule, a la Provença francesa, va deixar un balanç d'una víctima mortal i quatre ferits,  tots ells treballadors de la planta de tractament de residus. Els controls radiològics van descartar que s'hagués  produït un episodi de contaminació, i en cap moment van estar en risc la resta d'empleats ni la població.

BARCELONA.Les alarmes de mig Europa es van disparar ahir a tres quarts de dotze del migdia. Una explosió a les instal·lacions del Centre de Tractament i Acondicionament de Residus de Baixa Activitat (Centraco), a la ciutat francesa de Marcoule, va provocar la mort d'un treballador i ferides a quatre més, però més enllà de la tragèdia personal va fer planar el fantasma d'una catàstrofe nuclear. El desconcert dels minuts posteriors a la deflagració i la possibilitat que s'hagués pogut produir una fuita radioactiva van mobilitzar les autoritats franceses, però també les catalanes a causa de la proximitat del lloc de l'accident, a només 290 quilòmetres de Girona.

El mateix president de la Generalitat, Artur Mas, va mantenir contacte telefònic permanent amb el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, i el conseller d'Interior, Felip Puig. La direcció general de Protecció Civil activava el pla d'emergències Procicat en fase preventiva de prealerta i iniciava un seguiment minut a minut de l'incident de manera conjunta amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). No va ser fins a última hora del matí que l'Autoritat de Seguretat Nuclear francesa, després d'inspeccionar les instal·lacions afectades i les seves rodalies, va confirmar que no hi havia fuita i que el succés estava controlat, sense que en cap moment s'hagués posat en risc la població.

Les autoritats del país veí tampoc van prendre cap mesura especial de confinament mentre s'avaluaven els efectes de l'explosió, en un forn de fusió de metalls de baixa intensitat. Aquest centre de tractament de residus està gestionat per l'empresa Socodei, filial de la francesa Cogema, amb qui l'Estat espanyol va signar un contracte el 1994 perquè es fes càrrec dels residus nuclears de la central de Vandellòs I. La planta de Marcoule es va construir el 1999 i s'encarrega de residus de baixa o molt baixa intensitat. Cogema disposa de quatre bases més a França. L'accident d'ahir va reobrir, sobretot a França, el debat sobre la seguretat de l'energia nuclear, molt viu encara per l'accident del març a la central japonesa de Fukushima. Greenpeace va denunciar ahir que a Marcoule s'experimenta amb residus radioactius.

stats