ENTREVISTA
Crònica 27/11/2011

Eric Le Coz: "Ara mateix no hi ha cap lloc segur per invertir diners"

Solució "Només se surt d'una crisi del deute amb creixement econòmic" Reformes "Possiblement serà necessari pressionar els països perquè les apliquin, però no fins al punt que l'economia s'ensorri"

àlex Font Manté
4 min
Le Coz creu que Europa està repetint els mateixos errors que va cometre el Japó en el seu moment perquè "fins fa poc els líders europeus no sabien economia".

Quan parlem de mercats ens referim a empreses com Carmignac, una de les gestores de fons més gran del món. El director general adjunt és Eric Le Coz (París, 1959), que ha estat a Barcelona visitant inversors. Le Coz recomana a qui vulgui invertir que esperi un moment millor. Al seu parer, Europa s'està excedint amb les mesures d'austeritat. I, malgrat que siguin necessàries, creu que s'haurien d'aplicar d'una manera més gradual. La celeritat amb què s'estan executant actualment "pot matar el creixement".

Quin futur li espera a l'euro? Hi ha risc d'un trencament entre els països rics i els que ho són menys?

El primer que hem de fer és aturar el contagi de la crisi grega. L'únic camí és que el Banc Central Europeu aturi la falta de confiança en el deute públic anunciant públicament que comprarà una quantitat il·limitada de deute si és necessari. Això rebaixaria la prima de risc. Al mateix temps, els governs han de ser austers i fer reformes mentre busquem una nova arquitectura per a la UE. Si no fem aquestes tres coses, no podem excloure que l'euro salti pels aires.

Ja fa un any i mig des que va esclatar la crisi del deute, però quant temps tenim per fer tot això que proposa?

No gaire. El primer de tot ha de ser la intervenció del BCE: aquestes cures intensives aturarien l'hemorràgia. Després ja veurem quines reformes fem. Alemanya vol que fem les reformes directament, però el primer de tot són les cures intensives. El pacient està sagnant i ho hem d'aturar.

Sí, però Angela Merkel s'oposa a la intervenció del BCE...

Sí, però Alemanya també s'està contagiant de la crisi del deute! Aquesta setmana Alemanya no ha trobat compradors per a tot el deute que volia vendre. La gent ja no està interessada a comprar els bons alemanys. I si pugen els interessos que paga Alemanya pel seu deute... això ja és el màxim contagi possible! El temps s'acaba.

I França?

França ja està enfonsada. La seva prima de risc ha arribat a superar els 200 punts, i això és perillós. França pot aguantar un temps pagant interessos alts, però no gaire temps... i tampoc interessos gaire elevats.

Grècia deixarà l'euro?

Grècia no ha estat mai a l'euro. A la Unió Europea sí, però a l'euro no.

I què creu que passarà si Grècia marxa? Els inversors fugiran corrents de països com Espanya pel temor que també deixin l'euro, no?

Com he dit abans, no es pot implantar una única mesura. Si Grècia surt de l'euro i no s'aprova res més, serà negatiu. Tothom es començarà a preguntar quin país és el següent de la llista. Cal posar un pla global sobre la taula que doni esperança i perspectives de futur. Un projecte. Això és el que en principi fan els líders.

Creu que retallar els sous dels funcionaris és una bona mesura?

És una mesura negativa perquè el seu impacte psicològic pot perjudicar el consum. Possiblement sigui necessària, però al mateix temps cal invertir en el creixement econòmic.

Però si no hi ha diners... com inverteixes en res?

Per això cal reduir els dèficits. El problema és que la reducció que s'ha imposat és molt ràpida: en dos anys s'ha de tornar al pacte d'estabilitat. Això és una bona recepta per matar el creixement. Els ajustos s'han de fer, però més lentament, d'una manera menys agressiva. Si tothom retalla alhora, el sector financer es contrau, de manera que les empreses no poden accedir al crèdit i l'economia cau.

Vostès, a Carmignac Gestion, compren deute públic per als seus clients actualment?

Per què hauríem de comprar bons espanyols o francesos? Si ho faig, corro massa riscos. El meu ràtio risc/recompensa és molt baix. Jo no sé si hi ha algú com el BCE que protegeixi les meves compres. Per tant, no compraré deute d'aquests països, sigui quin sigui l'interès que m'ofereixin.

I què compren actualment?

En renda fixa, comprem US Treasuries (bons dels Estats Units) i, ocasionalment, bunds alemanys. Això és tot. No comprem res més: ni deute de França ni de ningú. No m'arrisco.

No està convençut que l'actitud del BCE canviarà quan la situació de França empitjori?

M'agradaria, però Mario Draghi [president del BCE] ha dit que si el BCE intervé els països no faran les reformes i els ajustos que creu necessaris.

Tenen raó quan diuen això?

Probablement. Segurament has de pressionar els països, però no fins al punt que l'economia estigui a punt d'esfondrar-se... serà un caos absolut si això passa.

Com veu Espanya des de fora?

Podries dir que el seu deute públic no és tan elevat com al Regne Unit, per exemple. Però Espanya ha de refinançar molt deute públic... i qui en comprarà? D'altra banda, si vols estabilitzar el deute i retallar el dèficit has d'introduir unes mesures d'austeritat que poden matar el creixement. El problema és que no pots sortir d'una crisi del deute sense creixement, perquè sinó et passa com al Japó. Entres en un cercle viciós de deflació i falta de liquiditat. A més, en el cas d'Espanya hi ha un greu problema a la banca: potser hi ha dues entitats financeres espanyoles en bon estat, però ja està. La resta estan malament.

De qui és la culpa que estem repetint els mateixos errors del Japó?

No ho sé, però fins fa poc els líders europeus no sabien gaire economia. I ara els mateixos líders són molt dèbils: els governs estan canviant a tot arreu. Sigui com sigui, no n'aprenem mai. Seria utòpic creure que aprenem dels errors del passat. Per això, abans que buscar oportunitats d'inversió, nosaltres recomanem als clients que preservin el capital. La crisi del deute europeu fàcilment pot contaminar el sistema bancari nord-americà, i per tant tota l'economia dels EUA, i potser també malmetrà el creixement dels països exportadors de l'Àsia.

Per tant, no hi ha cap lloc segur per invertir ara mateix?

Correcte, no hi ha cap lloc segur i preservar el capital és la clau.

stats