EL FUTUR DEL SOCIALISME CATALÀ
Crònica 06/09/2011

Ernest Maragall reobre el debat sobre el paper del PSC a Madrid

Les crítiques sobre la "invisibilitat" del PSC a Madrid no provenen només de CiU. Ahir, l'exconseller Maragall va trencar el consens aparent dins el PSC, que fins ara havia tancat files.

Pere Martí
2 min
L'exconseller Ernest Maragall en una reunió de l'executiva nacional del PSC, on sovint expressa les seves discrepàncies sobre la línia oficial del partit que encapçala José Montilla.

Barcelona.El PSC va acceptar sense entusiasme però de manera disciplinada la reforma de la constitució pactada pel PSOE i el PP, que retalla l'autogovern de Catalunya i avala les tesis conservadores dels populars. L'executiva de la setmana passada va ser agitada, però finalment els socialistes catalans van acatar per "responsabilitat" i fins ahir no hi havia hagut cap fuga dins aquest consens . Només Marina Geli va fer un tuit el dia de la votació, en què el titllava de "trist" perquè la votació li despertava "molts dubtes".

Però el silenci el va trencar ahir l'exconseller Ernest Maragall, que demostrant una vegada més la seva condició de franctirador va denunciar la "invisibilitat" del PSC a Madrid i el seu "silenci" durant la reforma constitucional. En un article publicat a la web Federalisme.cat, constata "la progressiva prescindibilitat" del PSC en el sistema polític espanyol, cosa que des del seu punt de vista és "l'indicador més potent i més negatiu de fins a quin punt el socialisme espanyol ha fet camí enrere des d'aquella Espanya plural de només fa 8 anys".

A punta de pistola

L'exconseller posa en dubte la necessitat de la mateixa reforma constitucional i recorda que hi ha altres vies legals per complir els mateixos objectius. Canviar la carta magna suposa "un clar decantament ideològic en sentit conservador", perquè s'ha fet per pressions "a punta de pistola" de la dreta europea. I en el terreny de l'autogovern prefigura una determinada concepció d'Estat que ja s'insinuava en la sentència contra l'Estatut.

La seva conclusió és que el PSC ha de donar suport a la reforma constitucional inevitable i "possiblement inútil en relació als objectius que persegueix", però ha d'impedir "amb la seva veu i el seu vot" que el pacte PSOE-PP continuï legislant contra l'autogovern català i, finalment, que el PSC anunciï l'oposició formal a la llei orgànica que ha d'implementar la reforma. L'exconseller aposta per fer un front comú amb la resta de forces polítiques catalanes per presentar esmenes conjuntes.

La proposta va ser rebutjada per la direcció mitjançant Miquel Iceta, que considera que és massa aviat per oposar-se a la llei orgànica i va preguntar-se irònicament si Maragall ja coneixia el seu contingut. Les crítiques de l'exconseller van causar un notable malestar a la direcció del PSC, perquè trenca les negociacions que està duent a terme entre els diferents sectors del partit per arribar a una fórmula de consens sobre la presència del PSC al Congrés que no passi pel grup propi però que li permeti tenir "veu pròpia". El sector catalanista ja ha anunciat que portarà el grup propi al congrés del partit que es farà al desembre.

stats