Crònica 12/01/2012

Esade pronostica que la recuperació econòmica començarà a finals d'any

àlex Font Manté
1 min

BARCELONAL'escola de negocis Esade preveu que l'economia es mantingui estancada aquest any i que, consegüentment, l'atur no experimenti grans canvis. Tot i així, la recuperació econòmica es podria començar a albirar a finals del 2012 i, especialment, durant el 2013, segons Josep Comajuncosa, un dels autors de l'informe econòmic que publica anualment Esade.

L'estudi preveu que el PIB espanyol se situï entre el 0,5% i el -0,5% aquest any i que l'atur rondi el 21%. Segons Esade, Espanya no crearà llocs de treball aquest any. L'únic factor que podria rebaixar la taxa d'atur lleugerament seria que alguns immigrants decidissin tornar als seus països d'origen, cosa que implicaria una disminució de la població activa.

Comajuncosa va demanar al nou govern espanyol que s'esforci a complir els objectius de dèficit "per recuperar la credibilitat davant dels mercats", que estimuli el crèdit i que faci la reforma laboral. Malgrat tot, el professor va reconèixer que "a l'Estat se li han acabat els instruments per lluitar contra la crisi".

Segons Comajuncosa, Espanya cada cop té menys capacitat per reactivar el creixement econòmic, més enllà de la reforma del sector financer i de la reforma laboral (que, en la seva opinió, no crearà llocs de treball a curt termini, sinó que ha de servir per generar ocupació de qualitat quan comenci la recuperació econòmica). Són les autoritats europees, en la seva opinió, qui té la capacitat d'estimular l'economia espanyola, sigui a través del Banc Central Europeu o dels països rics, com Alemanya, que "tenen marge" per impulsar la despesa pública i ajudar col·lateralment els països pobres, que podrien impulsar les seves exportacions.

stats