MÀXIMA TENSIÓ A LA FRONTERA AMB EGIPTE
Crònica 19/08/2011

Escalada de violència a Israel i Gaza

Un grup d'homes armats mata set israelians en una sèrie d'atacs. Tel Aviv en culpa Hamàs i bombardeja Gaza, en una escalada de violència que posa la seguretat com a prioritat i relega les protestes socials.

Marc Font
3 min
Toc a l'exèrcit israelià Un soldat israelià ferit en l'atac a un autobús a 20 km d'Eilat, al mar Roig, és traslladat a l'hospital de la localitat.

Ramal·lah.Després de setmanes en què la violència al Pròxim Orient semblava patrimoni exclusiu de Síria, la tensió va traslladar-se ahir a Israel i Palestina, on la jornada més sagnant en molts mesos va acabar amb almenys 20 persones mortes i desenes de ferits. Els fets van començar quan una vintena d'homes armats van llançar una sèrie d'atacs al sud d'Israel, molt a prop de la frontera amb Egipte, que van costar la vida a set ciutadans hebreus, a més de causar ferides a unes 40 persones.

Tot i que en tancar aquesta edició cap grup havia reivindicat els atacs, el ministre de Defensa hebreu, Ehud Barak, va assegurar que l'origen calia buscar-lo a Gaza. Hamàs, que governa el territori, va negar que estigués darrere els fets, però la represàlia israeliana va ser immediata. Un atac aeri va acabar amb la vida de sis palestins a Rafah, al sud de la franja. El pas fronterer que comunica la franja amb Egipte va ser tancat, com passava en l'època de Mubàrak, aliat israelià.

Al migdia els assaltants -d'origen encara desconegut- van tirotejar un autobús que cobria la línia entre Beersheva i Eliat, una ciutat fronterera que va veure tancats els seus accessos per carretera. Els trets van causar deu ferits. Minuts més tard, un suïcida va fer-se explotar contra un altre autocar que circulava per la zona, i va matar el conductor. Posteriorment, un segon assaltant va disparar un míssil antitanc contra un vehicle privat, i els quatre ocupants van morir. L'agressor va ser mort per un blindat israelià.

Un tercer milicià va metrallar diversos soldats i va provocar més víctimes, fins que el van abatre. L'exèrcit hebreu també va matar dos homes que haurien disparat des de territori egipci -cosa que el Caire va negar- i soldats del país àrab van liquidar dos presumptes assaltants localitzats al Sinaí, des d'on el grup hauria entrat a Israel, segons Tel Aviv. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va qualificar l'atac múltiple d'"atemptat a la sobirania de l'Estat" i va advertir que "Israel reaccionarà en conseqüència". La declaració reafirmava l'amenaça proferida abans per Barak, que va assenyalar que l'origen de "l'atac terrorista" era a Gaza i que s'actuaria allà "amb tota la força". Les paraules es van traduir en fets amb el raid aeri contra la franja, que va deixar sis palestins morts, entre els quals hi hauria un membre destacat dels Comitès Populars de Resistència.

Condemna de l'OAP

L'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) havia condemnat l'atac al sud d'Israel però més tard va lamentar la represàlia a Gaza. Ahmad Yusef, dirigent de Hamàs, va negar que el grup estigués involucrat en l'assalt, tot i que el va celebrar "perquè Israel està atacant Gaza dia i nit". La formació islamista va evacuar les dependències oficials i els quarters de la franja.

Un nou tiroteig al vespre contra la comitiva de Barak que visitava la zona de l'atac del matí va deixar dos soldats israelians més ferits.

La sagnant jornada va servir per tornar a posar la seguretat com la primera prioritat israeliana i relegar les protestes socials que l'últim mes han posat contra les cordes Netanyahu. Els manifestants -que, entre d'altres coses, denuncien el preu de l'habitatge- van desconvocar les marxes previstes per al cap de setmana i l'opositor Kadima va donar el seu suport a les accions de l'executiu.

La hipotètica retallada del pressupost militar, que els indignats hebreus havien posat damunt la taula, serà oblidada i ahir ja es va confirmar que s'acceleraran els plans per completar el mur que blindarà la frontera israeliana amb Egipte.

stats