PROCÉS DE PACIFICACIÓ
Crònica 12/04/2012

Escepticisme davant les promeses d'Al-Assad

3 min
Escepticisme davant les promeses d'Al-Assad

BEIRUTAmb la data límit per aplicar l'alto el foc a Síria a poques hores de complir-se, l'emissari internacional Kofi Annan va pressionar ahir l'Iran, el principal aliat regional de Damasc, perquè doni suport al pla de pau.

Annan va dir que el règim li va garantir per escrit que respectaria l'alto el foc però que es reservava el dret de respondre a qualsevol atac -un avís que deixa un ampli marge d'actuació-. Segons alguns activistes, les forces del govern no van deixar d'atacar els enclavaments rebels i van comptabilitzar dotzenes de morts. L'Observatori Sirià dels Drets Humans, amb base al Regne Unit, va afegir que dinou soldats també van morir, tot i que la televisió estatal va xifrar en una trentena les víctimes militars.

Les maniobres diplomàtiques també es van escenificar a Turquia, una potència crítica amb Damasc que acull milers de refugiats sirians. La premsa del país va anunciar ahir que el ministre d'Exteriors, Ahmet Davutoglu, participarà per videoconferència en la trobada d'avui i demà a Washington dels ministres d'Exteriors del G-8 -el Regne Unit, el Canadà, França, Alemanya, Itàlia, el Japó i Rússia-, que rebran un informe d'Annan. La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va anticipar que intentarà "tornar a persuadir" l'enviat de Moscou per aconseguir que un dels pocs aliats que manté Al-Assad canviï la seva posició vers el règim.

"Si tothom té respecte, crec que demà [avui] a les 6 del matí veurem com la situació millora sobre el terreny", va dir Annan des de Teheran, i va afegir que encara era possible per a les dues parts progressar vers un alto el foc. De totes maneres, va recordar que les autoritats sirianes volien garanties de treva dels rebels.

Les seves declaracions als reporters de Teheran van ser una mostra d'optimisme, tot i les denúncies que el règim va continuar atacant ciutats com Homs, bastió rebel epicentre de la revolta.

Teheran va ratificar el seu suport a Al-Assad. "Qualsevol canvi a Síria l'ha de fer el seu govern", va dir en una roda de premsa al costat d'Annan el ministre d'Exteriors iranià, Ali Akbar Salehi. "La República Islàmica ha pressionat totes les parts en conflicte a iniciar un diàleg i ha expressat el seu suport a les reformes democràtiques del país", va dir l'iranià, que va confirmar l'oposició de Teheran a qualsevol intervenció estrangera a Síria. Annan va fer referència a la influència regional de l'Iran "per les seves relacions especials amb Síria" i va afegir que "això el pot fer part de la solució".

L'emissari internacional va aprofitar per recordar les repercussions que pot tenir per a la regió que la violència segueixi a Síria. "La seva localització geopolítica faria que qualsevol petit error de càlcul tingués conseqüències inimaginables", va advertir per ratificar la seva posició contrària a armar els rebels.

Els Estats Units desconfien

Si l'alto el foc no es materialitza avui, la comunitat internacional haurà de respondre a un seguit de preguntes incòmodes sobre les opcions que queden per aturar el conflicte que en 13 mesos ha deixat 9.000 morts, segons l'ONU.

Els Estats Units s'avançaven ahir als esdeveniments i van desacreditar la promesa del règim d'Al-Assad de complir amb el pla de pau.

"Els atacs continuen mentre parlem i això demostra que la violència s'ha intensificat des de l'1 d'abril, mentre que el règim s'havia compromès a aturar ahir les hostilitats", va dir l'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Susan Rice.

stats