CRISI A LA SGAE
Crònica 07/07/2011

Esclata la revolta per exigir noves eleccions a la SGAE

La candidatura crítica amb Teddy Bautista, que va perdre els comicis de la setmana passada, reclama que s'anul·lin perquè la resolució judicial demostra que els guanyadors no ho van ser legítimament.

Joan Rusiñol
2 min
Esclata la revolta per exigir noves eleccions a la SGAE

Madrid."Per poder votar amb llibertat, hem de conèixer la veritat", va assegurar ahir Eduardo Galán, home de teatre i soci de la Societat General d'Autors i Editors, crític amb el president ara imputat. Els membres de la llista alternativa a Teddy Bautista, DOM (De Otra Manera), van anunciar que avui es personaran com a acusació a la causa judicial oberta a l'Audiència Nacional i van exigir "l'absoluta nul·litat" d'uns comicis fets amb "trampa". Ells no van aconseguir cap dels 38 llocs de la junta malgrat tenir el 43% dels suports. Han decidit passar a l'acció i ja s'ha produït el xoc de trens amb la nova direcció, que té els músics Víctor Manuel i Caco Senante com a cares visibles.

Els crítics s'aferren a les contundents conclusions que recull la interlocutòria del jutge i que, si es confirmen, posaran entre l'espasa i la paret els nous directius, que fins ara han tractat Bautista amb cotó fluix. La documentació acusa el director general de la divisió digital de la SGAE i presumpte cervell de la trama, José Luis Rodríguez Neri, d'haver vulnerat la imparcialitat com a membre de la comissió electoral, entre altres coses, provant de posar obstacles a l'accés al cens als membres de DOM, la llista que encapçalava el compositor José Miguel Fernández Sastrón.

El músic va comparèixer davant la premsa en un hotel, no pas a la seu de l'entitat, hores després de saber-se que Bautista ni dimitia ni era cessat. Sastrón va denunciar un "buit de poder enorme" i va acusar la cúpula dirigent de no estar capacitada per "gestionar la crisi més gran de la història" de l'entitat. Va dir que estava sorprès perquè creia que la junta faria "el que hauríem fet tots", és a dir, plegar. Per aclarir la situació, va demanar la convocatòria d'una assemblea general. En declaracions a l'agència EFE, Caco Senante va dir que ni pensar-ho i va evidenciar que la revolta interna és molt aspra. "Que faci el que li doni la gana", va dir de Sastrón, una persona que no li interessa "gens ni mica".

Responsabilitats polítiques

L'escàndol per la presumpta evasió de fons té una derivada política que tindrà la culminació en la compareixença de la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, al Congrés per explicar-se. Tot i que encara no hi ha data fixada, la Moncloa té molt d'interès que sigui com més aviat millor, per deixar clar que el govern espanyol no ha fallat a l'hora de fiscalitzar. La llei de propietat intel·lectual, però, deixa molt clar que la tasca de vigilància de les entitats de gestió correspon al ministeri de Cultura i no pas a les comunitats autònomes, tal com s'ha volgut fer creure des de l'executiu de Madrid.

El vicepresident i candidat del PSOE, Alfredo P. Rubalcaba, se'n va rentar les mans i va dir que la seva única responsabilitat era la investigació feta per la Guàrdia Civil. Les eleccions són a la cantonada i cal anar amb peus de plom.

stats