EL FUTUR DEL REGNE UNIT
Crònica 11/01/2012

Escòcia farà el referèndum sobre la independència el 2014

Els escocesos podran triar el 2014 si volen ser independents del Regne Unit. El govern britànic manté que el Parlament d'Edimburg no pot convocar el referèndum i que els tribunals l'acabaran anul·lant.

M.v.
2 min
Escòcia farà el referèndum sobre la independència el 2014

BARCELONAEl govern escocès manté el rumb. Tot i la temptadora oferta per fer un referèndum sobre la independència d'aquí 18 mesos que dilluns va fer el primer ministre britànic, David Cameron, l'executiu d'Edimburg va anunciar ahir que la intenció és celebrar la consulta el 2014. "Si fem les coses bé i mantenim el debat en els termes adequats, ens hem de moure amb la data de la tardor del 2014", va assegurar el primer ministre escocès, Alex Salmond, que va assegurar que llançarà la proposta formalment abans d'acabar el mes de gener.

"És la decisió més important que Escòcia ha pres en 300 anys", va advertir ahir Salmond, que va reclamar que el referèndum fos genuïnament " made in Scotland " -convocat pel Parlament escocès- i va alertar el govern britànic que no interfereixi d'amagat en el procés decisori. "L'executiu de Londres ha de resistir la temptació d'interferir en la democràcia escocesa i confiar en la bona fe del Parlament d'Edimburg i, sobretot, acatar la decisió del poble escocès", va concloure el primer ministre.

L'anunci d'Alex Salmond, que governa Escòcia amb el seu Partit Nacional Escocès (SNP) amb majoria absoluta, va coincidir ahir amb el llançament de la proposta oficial del govern britànic de les condicions amb què estaria disposat a acceptar que la consulta fos vinculant. En un text de 24 pàgines titulat El futur constitucional d'Escòcia , l'executiu de David Cameron es mostra clarament en contra de l'escissió, però obre la porta a celebrar una consulta popular que sigui "legal, justa i decisiva".

En aquest document, l'executiu de Londres adverteix que el Parlament d'Edimburg no té "l'autoritat legal" per celebrar un referèndum d'independència i que, si s'acaba fent, "serà invalidat pels tribunals". El govern britànic proposa en aquest escrit que la consulta es faci "més aviat que tard", argumenta que el calendari electoral més enllà del 2014 ja està ple de cites amb les urnes i, en aquest sentit, deixa entendre que hauria de ser en el termini de 18 mesos que va proposar Cameron.

L'opció de la tercera via

L'executiu britànic vol que tot el procés electoral sigui supervisat per la junta electoral del Regne Unit i que la pregunta que es formuli admeti només dues respostes, el sí o el no, i que es descarti una tercera opció, la d'ampliar els actuals poders del Parlament d'Edimgurg, que els independentistes escocesos estarien disposats a incloure. Precisament ahir el diari The Guardian va informar que un grup d'organitzacions socials i sindicals d'Escòcia preparen una iniciativa ciutadana per demanar que, entre les possibilitats a elegir en la consulta, hi hagi la d'obtenir la cessió de més competències de Londres.

Al Parlament de Westminster es va celebrar ahir a la tarda un debat en què el ministre per Escòcia del govern britànic, el liberal Michael Moore, va alertar dels riscos que corre l'economia escocesa si s'allarga en el temps la convocatòria de la consulta. "Crec que la decisió l'ha de prendre el poble escocès -va admetre Moore davant dels diputats-, però la incertesa actual és dolenta per l'ocupació i la inversió".

stats