DRET A DECIDIR
Crònica 26/01/2012

Salmond inicia el camí del referèndum

El govern d'Edimburg preguntarà l'any 2014 als escocesos si creuen que han de ser un país independent. El primer ministre escocès, Alex Salmond, va presentar ahir el seu full de ruta cap a l'escissió.

Eva Ontiveros
2 min
CAP A L'AUTODETERMINACIÓ
 El primer ministre escocès, Alex Salmond, durant la roda de premsa que va succeir a la seva intervenció al Parlament, on va presentar l'avantprojecte del referèndum per la independència. Alex Salmond va explicar el pla coincidint amb l'aniversari del naixement del poeta Robert Burns, una data de celebracions i exaltació nacional.

LONDRES"Està d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?" Aquesta és la pregunta que Alex Salmond vol fer als escocesos el 2014. El primer ministre escocès va presentar ahir al Parlament d'Edimburg l'avantprojecte de llei pel referèndum sobre la independència. Segons ell, la pregunta és "curta, directa i clara" i suposarà la decisió més important per a Escòcia dels últims 300 anys.

Salmond va remarcar al Parlament escocès que "la gent que viu a Escòcia és la més indicada a l'hora de prendre decisions que afectin el seu futur", i va deixar clar, de passada, que no tenia cap intenció de seguir l'agenda del primer ministre britànic, David Cameron. El calendari del Partit Nacional Escocès (SNP) situa la data del plebiscit a la tardor del 2014, al final de l'actual legislatura. En canvi, el premier del Regne Unit va exigir, fa dues setmanes, que el referèndum se celebrés tan aviat com fos possible -va posar com a termini els pròxims 18 mesos-, tot aprofitant que les enquestes actuals no són favorables a la causa independentista.

Porta oberta a una tercera opció

El líder de l'SNP va obrir un període de consulta ciutadana per debatre si caldria afegir una altra pregunta a la butlleta de la consulta que faci referència al fet de si Escòcia hauria d'adquirir més autonomia sense independitzar-se. Això tot i que Cameron va posar com a condició que el referèndum es limités a una sola pregunta amb dues úniques respostes possibles: sí i no.

Durant el seu discurs al Parlament Salmond va recordar que actualment Escòcia està limitada a l'hora de crear treball i estimular l'economia, malgrat que és una nació "beneïda en recursos naturals, gent intel·ligent i una societat ferma". Segons Salmond, els sistemes legals, d'educació i de salut pública escocesos, tots tres controlats des del Parlament d'Edimburg, són respectats arreu del món. Però si el govern escocès pogués vincular més directament les seves riqueses naturals al benestar de la seva gent, podrien "fer un país encara millor", va assegurar Salmond.

Una Escòcia independent seria un membre responsable de la comunitat internacional, va afegir, i va remarcar que seguiria sent "amiga i bona veïna de la resta de nacions d'aquesta illa". Salmond va acabar el seu discurs dient que una Escòcia independent mantindria la reina Elisabet com a cap d'estat, igual que el Canadà i Austràlia. I que, segons els seus assessors legals, continuaria sent membre de la Unió Europea sense renegociar res.

stats