FERIDA EN EL SISTEMA EDUCATIU
Crònica 24/12/2010

Escolarització en castellà: 20 nens entre 1,2 milions

Només vint peticions per ser escolaritzats en castellà entre els 1,2 milions d'alumnes que cursen educació obligatòria a Catalunya. Aquesta és la xifra real de l'acceptació de la immersió lingüística.

Carles Arbolí
2 min
Generalitat, Representa

BarcelonaLa sentència del Tribunal Suprem que insta la Generalitat a considerar que el castellà també sigui llengua vehicular a l'escola catalana parteix de la denúncia de tres famílies. Però, ¿quina és la demanda real per escolaritzar-se en castellà? ¿Representa un problema per a molts alumnes? La realitat és tossuda i les xifres encara més. Només una vintena d'alumnes a l'any demanen rebre atenció individualitzada en castellà a les escoles del país, segons ha confirmat el subdirector general de Llengües i Entorn en funcions del departament d'Educació, Josep Vallcorba. La xifra és marginal si la comparem amb els 1.242.000 alumnes matriculats en l'ensenyament obligatori aquest curs. El percentatge és tan irrisori que no arriba ni al 0,002 per cent de la població escolar.

Repercussions de la sentència

El departament d'Educació tem que la sentència del Suprem provoqui un efecte mimètic i que a curt termini s'incrementin les peticions de famílies per escolaritzar els seus fills també en castellà. "Pot provocar una campanya orquestrada perquè la resolució judicial crea una esquerda important en el sistema", opina Vallcorba.

El subdirector general de Llengües insisteix que el Suprem no pot modificar la llei d'educació catalana, però sí que "crea jurisprudència important i, per tant, és previsible que hi hagi resolucions similars". Vallcorba recorda que aquesta qüestió sempre ha estat "testimonial" en el món educatiu, malgrat que "es fa molt soroll". I és que aquesta ha estat de sempre la nota dominant des que es va aprovar la primera llei de normalització lingüística de l'any 1983, i que es va consolidar set anys després amb la d'ordenació general del sistema educatiu (LOGSE). Històricament, la xifra de peticions per escolaritzar alumnes en castellà ha estat fins i tot per sota de les d'aquest curs. Entre els anys 2003 i 2005 no hi va haver ni una demanda en aquest sentit i, curiosament, es produeixen les primeres a partir del 2006, coincidint amb la fundació de Ciutadans, formació política que ha convertit aquesta qüestió en un dels seus eixos programàtics.

El màxim de famílies que havien arribat a demanar el dret a rebre atenció en castellà per als seus fills va ser el curs 94-95, amb 96 casos. Des d'aleshores, la corba ha anat a la baixa, fins arribar a les zero peticions del període 2003-2005 i actualment ha tornat a repuntar fins a estabilitzar-se en la vintena, tot i que des d'Educació es van negar ahir a donar dades oficials dels darrers cursos. "Això funciona molt per onades, segons el ressò mediàtic o determinades campanyes polítiques, però sempre estem parlant d'unes xifres molt poc significatives", assenyala Vallcorba.

stats