Crònica 04/08/2011

Espanya confia que el BCE torni a comprar deute sobirà

Totes les mirades se centren en el BCE, de qui s'espera que avui no encareixi els tipus d'interès. El president de la CE, José Manuel Durão Barroso, va defensar Espanya i Itàlia dels atacs dels mercats.

Isaac Lluch / Ramon Coca
2 min
Jean-Claude Trichet mantindrà els tipus d'interès, segons totes les previsions.

Berlín / Brussel·les.El Banc Central Europeu (BCE) deixarà sense canvis els tipus d'interès a l'1,5%, segons apunten tots els analistes. Una pujada del preu dels diners deprimiria més l'economia, de manera que l'única intervenció immediata del BCE que esperen els països més angoixats de la zona euro és que l'entitat que presideix Jean-Claude Trichet els torni a comprar deute per alleujar la inquietud dels inversors.

Tot i les constants especulacions en sentit contrari, el BCE no ha adquirit bons sobirans en els mercats des de fa 18 setmanes, però la intensificació de les tensions en els mercats, especialment a Espanya i Itàlia, fa que alguns analistes confiïn que Trichet anunciï avui una nova compra de deute per donar un baló d'oxigen als països més necessitats. Si continua creixent la pressió, la probabilitat d'una intervenció del BCE també s'incrementarà significativament, per bé que no serà fàcil que el guardià de l'euro prengui aquesta decisió, ja que les quantitats que hauria d'invertir en Itàlia o Espanya serien molt més grans que les que va posar sobre la taula per adquirir deute grec, irlandès o portuguès.

Amb la crisi del deute en el focus de la reunió d'avui del consell de govern del BCE, és pràcticament impensable que l'ens emissor decideixi apujar els tipus d'interès. La pregunta és, més aviat, quan el Banc Central Europeu continuarà el cicle alcista que va començar a l'abril. Molts analistes dubten que el preu dels diners torni a incrementar-se aquest any davant de les descoratjadores dades de l'activitat econòmica de la zona euro. Altres preveuen, però, que els tipus s'apujaran a l'1,75% segurament a l'octubre.

El mateix dia que Trichet pot alleujar amb les seves paraules els mercats, el tresor espanyol espera captar avui entre 2.500 i 3.500 milions d'euros en bons a tres anys. La subhasta, la primera des que s'ha anunciat l'avançament d'eleccions generals, serà una prova de foc per a la credibilitat espanyola.

Pressió "injustificada"

D'altra banda, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, va declarar que la pressió dels mercats sobre Itàlia i Espanya és "injustificada si es tenen en compte els principis econòmics i pressupostaris d'aquests dos països". En un comunicat, ja que està de vacances a Portugal, Barroso va recordar que els governs italià i espanyol estan prenen mesures per "reforçar" les seves economies.

A més a més, el president de la Comissió va assegurar que l'evolució dels interessos del deute d'aquests dos països és un senyal de "la creixent preocupació entre els inversors" sobre la situació en els mercats de deute europeus i dels dubtes que tenen "en la capacitat sistèmica de la zona euro a respondre" a la crisi.

stats