BARÒMETRE DEL CIS
Crònica 07/07/2011

Espanya, un estat corrupte per 8 de cada 10 ciutadans

Joan Rusiñol
1 min

MADRID.La corrupció és una taca negra que embruta tot l'Estat espanyol. És el que es desprèn de l'últim baròmetre del CIS, segons el qual un 85,6% dels enquestats té clar que aquesta mena d'il·legalitats estan molt o bastant esteses. Per això, la majoria reclama penes més dures per a qui les cometi.

La majoria dels enquestats lliguen corrupció amb classe política i menys amb altres col·lectius, com empresaris, advocats i jutges. De fet, els polítics són de nou el tercer problema per als espanyols, amb un 24,7%, 2 punts i mig més que a l'última enquesta. En canvi, el principal maldecap per als ciutadans, l'atur, baixa lleugerament però es manté en nivells de preocupació altíssims, un 82,6%. El segueix tot el que està relacionat amb temes econòmics. La desafecció i el malestar amb els representants públics s'emmarca en un pessimisme que no s'esvaeix: una ampla majoria admet que el context econòmic és molt dolent.

El PP, el més culpable

Curiosament, a l'hora d'atribuir responsabilitats, la majoria dels ciutadans assenyalen com a principal focus de corrupció les comunitats autònomes. Les segueixen els ajuntaments, el govern de l'Estat i la Unió Europea. Per partits, els espanyols diuen que el PP és el partit més implicat en trames corruptes, seguit de prop per Coalició Canària i, una mica més allunyat, pel PSOE. A més, la majoria assegura que un polític ha de ser, sobretot, ètic. En canvi, la realitat és que els populars es van imposar el 22-M.

La denúncia unànime de la corrupció contrasta amb la bona imatge social del Moviment 15-M. Dels que admeten estar-hi interessats, tres quartes parts ho veuen amb molt bons ulls.

stats