ENERGIA
Crònica 28/11/2011

"A Espanya hi ha una incertesa amb l'eòlica que no té sentit"

El conseller delegat de l'elèctrica portuguesa EDP, António Mexia, seguirà creixent en el sector eòlic català. Però espera que el nou govern de Mariano Rajoy posi ordre per evitar la retallada de primes.

Ignasi Pujol
3 min

BARCELONA.António Mexia (Lisboa, 1957) és una de les veus més autoritzades de Portugal en l'àmbit energètic. És conseller delegat d'Energias de Portugal (EDP), la primera companyia elèctrica del país, des del 2006. Abans havia estat president de la petrolera Galp, i entre el 2004 i el 2006 va ser ministre d'obres públiques, transport i comunicacions del govern portuguès.

Mexia té les regnes d'un consorci empresarial que ha entès a la perfecció -molt abans que altres competidors europeus- que el futur de les companyies elèctriques tradicionals passa per posicionar-se en el negoci de les renovables. EDP és la tercera multinacional del món en aquests mercats i ja obté una tercera part dels seus beneficis de les energies netes (entre el gener i el setembre d'aquest any EDP va obtenir un benefici net de 824 milions d'euros, un 6% més que en el mateix període de l'any anterior).

"Hi ha la percepció global que les renovables són cares, però no és veritat", diu Mexia en una entrevista amb el diari ARA. "S'ha de separar molt bé -afegeix- entre renovables; per exemple, avui dia l'eòlica ja és més barata que el gas". L'eòlica és la principal aposta del grup, que té a Espanya i els Estats Units els principals mercats, tot i que ha entrat també a Polònia, Romania, el Brasil i França.

A Catalunya EDP és el líder en eòlica, gràcies a la compra de parcs durant els últims anys. La companyia suma el 25% de la capacitat instal·lada, que ascendeix a 1.000 megawatts (MW). No obstant això, EDP no es va adjudicar cap megawatt en el concurs eòlic del Govern. "Volem seguir sent líders a Catalunya", assegura Mexia, que comenta que l'estratègia del grup a Catalunya passarà per "desenvolupar projectes propis o comprar parcs que generin valor al grup". "Ens agrada Catalunya i estarem atents a les oportunitats", apunta.

Retallada de primes

António Mexia es mostra molt crític amb la proposta de reial decret del ministeri d'Indústria per regular el desenvolupament del sector a Espanya (que és el quart mercat mundial, per darrere de la Xina, els EUA i Alemanya) a partir del 2013. El document del govern suposa una retallada de les primes als promotors del 40% i incorpora un sistema de retribució variable segons el qual les ajudes baixen si el conjunt d'operadors assoleixen un determinat nombre de megawatts a l'any.

"El govern [espanyol] vol primes baixes i variables; d'aquesta manera mai saps quina és la teva retribució". "Això genera una incertesa que no té sentit", opina Mexia. "Haurien d'establir-se primes que premiïn els bons projectes, és a dir, els que tenen més vent, els més eficaços". El primer executiu d'EDP explica que el grup està "expectant" respecte a Espanya i demana al nou executiu de Mariano Rajoy "que el nou sistema sigui coherent amb els objectius marcats" (passar en eòlica dels 20.744 MW actuals a 35.750 MW el 2020). Com la resta de grans operadors mundials, EDP està prenent posicions per desenvolupar l'eòlica marina.

"Estem presents al Regne Unit i estem considerant nous mercats", comenta Mexia sobre el desenvolupament d'aquest nou mercat. El juny passat EDP va signar una aliança amb la petrolera espanyola Repsol per desenvolupar conjuntament 2.400 MW de capacitat eòlica a Escòcia. El rescat de 78.000 milions d'euros pactat per Portugal amb la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) obliga el país a privatitzar les seves últimes joies empresarials.

Així, EDP va posar en marxa la privatització del 21% d'accions que manté l'Estat. El govern ha seleccionat quatre companyies finalistes en el procés: l'alemanya E.ON, la xinesa China Three Gorges i les brasileres Eletrobras i Cemig. La catalana Gas Natural va estudiar la compra, però finalment va declinar presentar-s'hi.

stats