CRISI NUCLEAR
Crònica 17/03/2011

Espanya revisarà les nuclears

Zapatero va anunciar que es revisarà la seguretat de les centrals nuclears espanyoles i, si convé, es prepararan per a possibles moviments sísmics i inundacions. Però "hi ha motius per a la tranquil·litat".

Joan Rusiñol / àlex Font
3 min
POSAT SEVER Zapatero va comparèixer ahir de manera inusual per explicar l'estat de les centrals.

MADRID/BARCELONA.No és habitual que Rodríguez Zapatero comparegui a la sala del Congrés coneguda com l'escriptori. Ho fa en situacions excepcionals. Ahir, amb posat greu i des d'aquest espai, va anunciar la seva decisió de revisar la seguretat de totes les centrals nuclears de l'Estat espanyol, començant per la de Cofrents, al País Valencià. El dia abans del terratrèmol s'havia allargat 10 anys la vida útil d'aquesta central, que ja ha complert el 27è aniversari.

Els informes que es posaran en marxa han de servir per analitzar la capacitat i la preparació de les centrals espanyoles en cas de moviments sísmics i d'inundacions. El gran objectiu en paraules del president espanyol és "reforçar la convicció de la seguretat". Una iniciativa que, lluny de crear inquietud o incerteses, ha de servir, segons el govern espanyol, per difondre un missatge de calma entre la població. "Hi ha motius per mantenir la tranquil·litat en la seguretat en les nostres nuclears", va voler deixar molt clar Zapatero, conscient que la tragèdia del Japó ha tornat a obrir el debat polític i social sobre el futur de l'energia nuclear a Espanya.

Per això, ahir, va voler esquivar qualsevol posicionament que atiés encara més la discussió i va optar per un to conciliador i apel·lant sempre a la "racionalitat". Segons va dir, "Japó ha de servir d'experiència per extreure'n conclusions mesurades, científicament avalades". El president espanyol va defugir aquells que l'acusen de moure's només per motivacions "ideològiques" i va insistir que aquest és un debat que s'ha d'abordar des de la fredor de les xifres i amb el cap, no pas amb el cor.

La Moncloa sap prou bé que les nuclears s'han convertit en un tema de l'agenda electoral alemanya i que aquí podria passar el mateix. "Com més difícil és la situació, més contingudes han de ser les paraules", va subratllar Zapatero, crític amb l'adjectiu "apocalíptic" que va utilitzar abans d'ahir el comissari europeu de l'Energia.

Però si les paraules han de ser mesurades, el rostre del president del govern espanyol demostrava ahir que estem davant d'una "crisi molt greu". Rotund, va afirmar: "La nostra preocupació és seriosa". Per això, en tot moment va assegurar que ara la "prioritat" és ajudar el poble japonès.

Els canvis del president

Durant els últims anys, José Luis Rodríguez Zapatero no ha tingut una línia d'actuació gaire definida pel que fa a l'energia nuclear, responsable d'una cinquena part de l'energia que es produeix a Espanya. Mentre que els primers anys del seu mandat es va mostrar més aviat contrari a aquesta energia, els últims mesos ha decidit canviar d'estratègia.

El mes passat, CiU i el PNB van presentar una esmena per eliminar l'actual límit de 40 anys de vida que tenien les nuclears. El Partit Socialista va sorprendre en donar suport a aquesta iniciativa, que també va votar el Partit Popular. Gràcies a això, les centrals nuclears podran tenir una vida útil més llarga.

Això contrasta amb la decisió que fa dos anys va prendre Zapatero de tancar la central de Garoña (Burgos), que aquest 2011 compleix el seu 40è aniversari. Ahir el president espanyol es va pronunciar sobre aquesta qüestió: "Amb 42 anys, sembla raonable que procedim al seu final". "L'edat compta", va sentenciar.

Ahir mateix, des de l'oposició, Gaspar Llamazares, portaveu d'Esquerra Unida, va criticar que el govern espanyol hagi estat incapaç durant els últims anys d'evitar el debat públic sobre la seguretat de l'energia nuclear. En la seva opinió, Zapatero està cometent "el mateix error" que amb la crisi econòmica: "primer negar-la i posteriorment no fer res en el moment oportú", va afirmar Llamazares.

stats