MERCAT LABORAL
Crònica 21/07/2011

Espanya tornarà a demanar un permís de treball als romanesos

El consell de ministres aprovarà demà que tornin les restriccions per als treballadors romanesos. Se'ls tornarà a exigir una autorització prèvia que haurà d'anar acompanyada d'un contracte de treball.

Elena Freixa
2 min
Els 300.000 treballadors romanesos que hi ha ara a tot l'Estat no es veuran afectats per aquesta mesura.

Barcelona.Mentre els alts nivells d'atur no afluixin, el govern espanyol vol restablir barreres d'entrada al mercat laboral per al col·lectiu de treballadors romanesos. Ho va explicar ahir el ministeri de Treball i Immigració a través d'un comunicat, en què va subratllar que la mesura, de caràcter temporal, comportarà que Espanya faci marxa enrere i torni a exigir a aquests treballadors un permís de treball acompanyat d'un contracte.

Amb aquesta mesura, que el consell de ministres aprovarà demà, el govern espanyol es fa enrere en l'aixecament de les restriccions per a aquest col·lectiu, que va anunciar el gener del 2009. L'ingrés de Romania i Bulgària a la Unió Europea el 2007 preveia un període transitori de set anys en què els estats membres podien mantenir algun tipus de barreres al mercat laboral per a aquests ciutadans. Fa dos anys, però, l'executiu de Zapatero va decidir aixecar les restriccions, que ara tornarà a instaurar.

En declaracions als passadissos del Congrés, Gómez va justificar que la decisió s'emmarca en la política migratòria per tal "d'ajustar" els fluxos d'entrada a les necessitats del mercat laboral actual, segons va recollir Efe. La mesura, va defensar el ministre, no tindrà caràcter retroactiu i, per tant, no afectarà els milers de treballadors romanesos que hi ha ara mateix a Espanya. A més a més, va afegir, la moratòria que es reimplanta a l'Estat no ataca la llibertat de circulació d'aquestes persones a Espanya ni, per tant, dins de la UE.

L'anunci del govern va desfermar la indignació dels grups parlamentaris d'ERC, IU i ICV, que van demanar la compareixença del ministre a la Comissió de Treball per explicar-se. "La ciutadania romanesa és menys europea que la resta i s'han d'integrar en condicions d'inferioritat?", van retreure els diputats.

Adaptar-se a la crisi

Els empresaris van defensar que aquesta revisió del conveni amb Romania és lògica en un moment en què el mercat no genera ocupació i no absorbeix la llarga llista d'aturats que hi ha. El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé, va afegir que s'haurien de revisar aquest i altres convenis per veure si ara mateix són sostenibles. "No ens podem permetre que encara hi hagi un cert efecte crida en alguns països mentre no revifi el mercat laboral", va insistir.

Garrofé va recordar que Cecot va ser una de les patronals més proactives durant els anys de bonança en la contractació en origen de treballadors romanesos, que arribaven a Catalunya "amb un contracte sota el braç". Ara s'ha d'actuar d'acord amb les necessitats del mercat. "Si no, ens perjudicarem nosaltres mateixos i també els qui vinguin esperant feina", va concloure.

stats