PRODUCTE D'INVERSIÓ POLÈMIC
Crònica 27/02/2012

Especuladors fins a la mort

Un fons del Deutsche Bank permetia especular amb l'esperança de vida de ciutadans nord-americans d'entre 70 i 90 anys. El producte, ara retirat, sumava inversions per 200 milions d'euros.

Isaac Lluch
3 min
A MÉS LONGEVITAT,  MÉS GUANYA LA BANCA
 Residència de gent  gran a San Diego, 
 Califòrnia.

BERLÍNSobre l'ètica, o més aviat la falta d'ètica, del sector bancari sempre s'ha escrit molt. Però per als més crítics sempre hi ha marge per a la sorpresa i per denunciar, diuen, una nova mostra de mal gust: un fons que especula amb l'esperança de vida de les persones o, dit d'una manera més contundent, que juga amb la mort.

El Deutsche Bank, un dels grans bancs que actua al mercat nord-americà i també un dels més demandats, ha hagut d'afrontar les últimes setmanes una allau de crítiques per una dubtosa oferta. El Kompass Life 3 -de traducció lliure Brúixola de Vida 3- és un dels tres fons d'assegurances de vida que el principal banc alemany desenvolupa als Estats Units. Els seus inversors ja han invertit 200 milions d'euros en un producte que, a diferència dels dos Kompass Life anteriors, no actua amb pòlisses d'assegurança verdaderes.

Els seus clients inverteixen en un certificat en què són empaquetades assegurances fictícies de 500 persones reals. Aquestes persones de referència, amb edats de 70 a 90 anys, són seleccionades pel mateix banc. Com més avit moren, més grans són els beneficis dels inversors. Com més viuen, més guanya l'ens bancari.

El polèmic fons que especula amb la mort es va posar en marxa, segons fonts del Deutsche Bank, el 2007 i compta amb uns 10.000 clients, la majoria dels quals a Alemanya. El grup de referència sobre el qual s'apostava eren ciutadans nord-americans que s'hi apuntaven voluntàriament i rebien a canvi una compensació. El producte havia de tenir un temps de duració, en principi, fins al 2015.

No obstant, davant dels nombrosos retrets a la moralitat del concepte, el principal banc alemany ha optat aquesta setmana per fer un pas enrere. "Els inversors rebran aviat per escrit una oferta de retrovenda", va comentar dimecres l'entitat des de Frankfurt com a reacció a "la discussió oberta sobre la legitimitat del producte". A proposta del Deutsche Bank, els clients podran recuperar ara el 100% del seu capital invertit.

Les crítiques a aquests fons provenen de la mateixa banca. A principis d'aquest mes de febrer, el defensor del poble de l'associació federal de bancs alemanys (BdB) va reconèixer al setmanari Der Spiegel que aquest producte financer es "concilia difícilment amb els nostres valors, en particular en el camp de la inviolabilitat de la dignitat humana". La BdB descarta un acte de conciliació en aquest cas, perquè al seu entendre un tribunal hauria d'aclarir si les apostes sobre la vida d'una cercle de persones seleccionat són immorals. Si així ho declarés un jutjat, el Deutsche Bank hauria de procedir a fer liquidacions retroactives dels contractes amb els inversors.

Qüestió d'imatge

Però el mateix institut bancari s'ha avançat en proposar als seus clients de retornar-los el 100% de la inversió feta en els polèmics fons. Darrere la ràpida reacció del Deutsche Bank hi ha la necessitat del seu president, Josef Ackermann, d'acomiadar-se del càrrec amb la millor imatge possible.

El directiu marxarà a finals de maig i voldria que els seus successors, Anshu Jain i Jürgen Fitschen, entressin en una casa ben escombrada, neta i ordenada. "Cap negoci mereix posar en risc la bona reputació de la institució", havia subratllat recentment Ackermann.

A banda de dissoldre el controvertit fons d'apostes sobre la mort de persones d'avançada edat, Ackerman s'està esforçant a desactivar problemes per als seus relleus. D'aquí també emana el recent acord amb la ciutat de Milà sobre una operació d'interessos i el pretès acord en el cas del difunt empresari mediàtic alemany Leo Kirch.

stats