Crònica 01/12/2011

Esperant la neu a última hora després d'una tardor calorosa

Un cop d'ull general al temps de la setmana del pont fa pensar en més sol que núvols i poques precipitacions. Les temperatures faran diferents pujades i baixades sense que el fred d'hivern acabi d'entrar.

Miquel Bernis
2 min
Les precipitacions abundants de les últimes setmanes han acumulat gruixos importants de neu a les cotes altes del Pirineu, però per sota dels 2.000 metres domina el marró.

BARCELONA.El pont de la Puríssima arriba després d'una tardor molt calorosa. Una sola dada serveix per entendre-ho: el setembre, l'octubre i el novembre han estat, tots tres, els segons més càlids en 100 anys a l'Observatori Fabra de Barcelona. Les pluges tan abundants de fa poques setmanes només han estat nevades a les cotes altes del Pirineu.

La previsió del temps apunta a un canvi que farà entrar el fred a l'inici del cap de setmana, però res fa pensar que les pluges hagin de tornar de cara al pont. Analitzem la previsió en detall:

DivendresMés núvols i una nevada feble al Pirineu de Lleida

El pas d'un front farà augmentar els núvols a l'oest i tot fa pensar que deixarà una mica de neu per sota dels 2.000 metres al Pirineu més occidental. No és cap gran borrasca, no plourà a totes les comarques. Al final del dia ja es notarà un canvi de temperatures, ambient molt més fred que el de la tarda d'avui.

Cap de setmanaS'aixeca la boira a ponent, matins freds però migdies suaus

Des de lluny pot semblar mentida però a Lleida fa 8 dies que no s'hi veu el sol. El front de divendres ha de ser capaç d'aixecar la boira i fer que dissabte faci sol també a Ponent. En general dissabte quedaran alguns núvols a la costa però farà força sol, i diumenge tampoc arribaran canvis importants. El cap de setmana començarà amb símptomes d'hivern, però diumenge al migdia les temperatures tornarien a ser bastant agradables a la costa i al Prelitoral. Una borrasca al Mediterrani faria caure, això sí, xàfecs dispersos a les Illes i al sud del País Valencià.

Primera part del pontUn altre front poc actiu, més sol que núvols i ambient suau

L'inici de setmana seria tranquil, amb força núvols prims que anirien entelant el cel a estones, i en tot cas amb la possibilitat de xàfecs molt aïllats al Pirineu o a la costa central.

Segona part del pontEl més probable és que el fred es resisteixi a venir

Poques coses clares es poden dir ara mateix del temps de la segona part del pont. Més enllà de 5 o 6 dies el marge d'error dels pronòstics augmenta molt, ja ho sabeu. Ara per ara, els mapes de llarg abast no apunten a cap gran canvi de tendència. El més probable, doncs, seria que anessin passant més fronts poc actius, amb força núvols prims però sense pluja ni neu. Les temperatures farien petites pujades i baixades però el fred no acabaria d'entrar. Aquest últim paràgraf sens dubte caldrà confirmar-lo els dies vinents.

stats