BARCELONA
Crònica 11/02/2012

Estalvi de mil euros per nen a les escoles bressol

Els polèmics canvis que ha anunciat l'Ajuntament de Barcelona per a les escoles bressol busquen guanyar places augmentant les ràtios i rebaixar els costos. Preveuen un estalvi de mil euros anuals per alumne.

M. Ortega
2 min
GRUPS MÉS PLENS
 L'Ajuntament de Barcelona preveu ampliar les ràtios a les escoles bressol municipals  per aconseguir atendre  més famílies.

BARCELONALa racionalització del servei és la idea que més repeteixen des de l'Ajuntament de Barcelona davant l'onada de crítiques pels canvis anunciats a les escoles bressol. La comunitat educativa de les llars d'infants s'ha plantat en defensa d'un model de qualitat que consideren que s'està "intentant desmuntar", segons recull el manifest de la recentment constituïda Plataforma en Defensa del Model d'Escola Bressol Pública. S'oposen a l'increment anunciat de ràtios per grup, a la reducció de les hores del personal de suport i a l'externalització de la gestió en els tres centres que han d'obrir portes el curs vinent. El regidor d'Educació, Gerard Ardanuy, però, nega que s'estigui "trencant un model" i assegura que els objectius que persegueixen aquestes mesures són aconseguir que més famílies tinguin plaça en una escola bressol pública i reduir el cost del servei a partir d'una "millora en l'organització dels centres".

Aquestes mesures, que es presentaran la setmana que ve en comissió municipal, permeten una reducció de prop de mil euros del cost anual per alumne. Així, si fins ara cada plaça tenia un cost de 7.326 euros -la meitat l'assumeix l'Ajuntament, i l'altra meitat, entre la Generalitat i les famílies-, amb les modificacions que es volen introduir el cost passarà a ser de 6.400. La partida més important d'estalvi, el 80%, s'obté de l'ampliació de les ràtios per grup, que s'equiparen al que preveu la normativa del departament d'Educació. En lloc de 7 nens de 0 a 1 any per grup n'hi haurà 8; dels 10 d'1 a 2 anys es passarà als 13; i dels 18 de 2 a 3 anys, als 20. Això permet guanyar 900 places que s'han de sumar a les que oferiran les tres escoles bressol que ja haurien d'haver obert portes aquest curs, però que finalment ho faran el curs que ve. I, això sí, amb la gestió externalitzada. Aquestes places han de servir per reduir el 48% de demanda no atesa actual.

El bloc de mesures també inclou la reducció del personal de suport, que es contracta per reforçar els centres a primera hora del matí i durant el dinar. L'Ajuntament impulsa aquí una reducció d'hores que podrà arribar al 40% però que, segons Ardanuy, es durà a terme "després d'estudiar el cas de cada centre".

En l'escenari més dràstic, el personal de suport passarà, en una escola de 6 grups, a 3 persones de suport que, segons els impulsors de la mesura, en un moment determinat poden rebre l'ajuda dels professors o directors si fan torns per dinar. Per a la Plataforma, però, "és una disminució en la cura dels infants". Judit Cucala, del col·lectiu d'escoles bressol municipals, destaca que a Barcelona, "a diferència d'altres punts de Catalunya", no hi ha altres treballadors, com conserges o personal de neteja, que puguin fer de reforç si cal i que, per això, "és més perillós augmentar les ràtios i treure personal". Apunta que, si la direcció del centre s'ha d'ocupar del migdia, serà "impossible" mantenir els serveis.

stats