Obama i Clinton marquen distàncies amb Mubàrak

Els Estats Units exigeixen reformes democràtiques

Hillary Clinton insta el govern a limitar l'ús de la força per reprimir les manifestacions i al mateix temps demana als protestants que no facin ús de la violència.

Mesurant cada una de les paraules per no ferir la sensibilitat d'un dels seus principals aliats al Pròxim Orient. La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va demanar ahir al president d'Egipte, Hosni Mubàrak, que emprengui unes reformes "democràtiques" i "essencials" per al país. "Creiem fermament que el govern egipci ha de posar en vigor una reforma política, social i econòmica per al seu poble", va afirmar en una roda de premsa a la Casa Blanca.

Una declaració més contundent que les fetes per ella mateixa dimarts durant l'inici de la revolta i que les que va fer el vicepresident Joe Biden dijous a la cadena pública PBS. Clinton va assegurar que "el govern egipci és estable i està buscant maneres de respondre a les últimes necessitats del poble egipci". Biden encara va protegir més a Mubàrak i es va negar a qualificar-lo de dictador. La cautela amb què es va moure els primers dies el govern de Barack Obama va baixar d'intensitat ahir davant els fets i per por a ser acusat d'actuar amb un doble joc. En el seu discurs a la nació, Obama va donar un clar suport el poble tunisià. "A Tunísia, la voluntat del poble va ser més poderosa que les ordres d'un dictador. Siguem clars: els Estat Units estan al costat del poble tunisià i dóna suport a les aspiracions democràtiques de tots els pobles", va afirmar. Una claredat que en el cas egipci ha tingut els seus clarobscurs.

"El que passi a Egipte ho decidiran els egipcis", va dir Clinton, i va instar el govern egipci a limitar l'ús de la força per reprimir les manifestacions que durant aquests dies estan fent ciutadans d'aquest país a ciutats com el Caire i Alexandria contra el president Mubàrak. Al mateix temps, la secretària d'Estat va demanar als protestants que deixin d'exercir la violència i "s'expressin de manera pacífica".

Clinton va afegir que el govern dóna suport als drets humans universals dels egipcis, entre els quals hi ha els drets d'expressió i associació i va reclamar el desbloqueig de les comunicacions, en referència al tall que Mubàrak ha fet de la connexió a internet. "Els líders han de respondre a les aspiracions dels ciutadans i han d'ajudar a construir un futur millor per a tots", va sentenciar.

Des de les xarxes socials
El president Barack Obama va donar un tímid suport als manifestants egipcis en una entrevista dimecres passat al canal que la Casa Blanca té a Youtube. "La gent [a Egipte] ha de disposar dels instruments per expressar les seves legítimes discrepàncies". "La resposta a aquestes aspiracions no pot ser la violència", va assegurar i, seguint el discurs que va pronunciar davant del Congrés el dia abans, va afegir: "El principi de la defensa dels drets ciutadans es tan vàlid als Estats Units com als països àrabs".

A primera hora del matí, el portaveu del Departament d'Estat, Phillip Crowley, va escriure al seu Twitter que la reforma "és vital per al benestar d'Egipte a llarg termini" i va subratllar que "el govern egipci hauria de veure els seus ciutadans com a socis i no com una amenaça".

Més continguts de

El + vist

El + comentat