Crònica 29/01/2011

Els Estats Units exigeixen reformes democràtiques

Hillary Clinton insta el govern a limitar l'ús de la força per reprimir les manifestacions i al mateix temps demana als protestants que no facin ús de la violència.

Núria Ferragutcasas
2 min
Un turc trenca un cartell amb la imatge del president egipci Hosni Mubàrak a Istanbul. Les protestes també han arribat a Turquia, gran aliat dels Estats Units.

Corresponsal a washington / Washington.Mesurant cada una de les paraules per no ferir la sensibilitat d'un dels seus principals aliats al Pròxim Orient. La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va demanar ahir al president d'Egipte, Hosni Mubàrak, que emprengui unes reformes "democràtiques" i "essencials" per al país. "Creiem fermament que el govern egipci ha de posar en vigor una reforma política, social i econòmica per al seu poble", va afirmar en una roda de premsa a la Casa Blanca.

Una declaració més contundent que les fetes per ella mateixa dimarts durant l'inici de la revolta i que les que va fer el vicepresident Joe Biden dijous a la cadena pública PBS. Clinton va assegurar que "el govern egipci és estable i està buscant maneres de respondre a les últimes necessitats del poble egipci". Biden encara va protegir més a Mubàrak i es va negar a qualificar-lo de dictador. La cautela amb què es va moure els primers dies el govern de Barack Obama va baixar d'intensitat ahir davant els fets i per por a ser acusat d'actuar amb un doble joc. En el seu discurs a la nació, Obama va donar un clar suport el poble tunisià. "A Tunísia, la voluntat del poble va ser més poderosa que les ordres d'un dictador. Siguem clars: els Estat Units estan al costat del poble tunisià i dóna suport a les aspiracions democràtiques de tots els pobles", va afirmar. Una claredat que en el cas egipci ha tingut els seus clarobscurs.

"El que passi a Egipte ho decidiran els egipcis", va dir Clinton, i va instar el govern egipci a limitar l'ús de la força per reprimir les manifestacions que durant aquests dies estan fent ciutadans d'aquest país a ciutats com el Caire i Alexandria contra el president Mubàrak. Al mateix temps, la secretària d'Estat va demanar als protestants que deixin d'exercir la violència i "s'expressin de manera pacífica".

Clinton va afegir que el govern dóna suport als drets humans universals dels egipcis, entre els quals hi ha els drets d'expressió i associació i va reclamar el desbloqueig de les comunicacions, en referència al tall que Mubàrak ha fet de la connexió a internet. "Els líders han de respondre a les aspiracions dels ciutadans i han d'ajudar a construir un futur millor per a tots", va sentenciar.

Des de les xarxes socials

El president Barack Obama va donar un tímid suport als manifestants egipcis en una entrevista dimecres passat al canal que la Casa Blanca té a Youtube. "La gent [a Egipte] ha de disposar dels instruments per expressar les seves legítimes discrepàncies". "La resposta a aquestes aspiracions no pot ser la violència", va assegurar i, seguint el discurs que va pronunciar davant del Congrés el dia abans, va afegir: "El principi de la defensa dels drets ciutadans es tan vàlid als Estats Units com als països àrabs".

A primera hora del matí, el portaveu del Departament d'Estat, Phillip Crowley, va escriure al seu Twitter que la reforma "és vital per al benestar d'Egipte a llarg termini" i va subratllar que "el govern egipci hauria de veure els seus ciutadans com a socis i no com una amenaça".

stats