L'ECONOMIA NORD-AMERICANA
Crònica 10/08/2011

Els Estats Units mantenen el preu del diner sota mínims fins al 2013

Els EUA creixen menys del que s'esperava i per això la Reserva Federal va mantenir ahir els tipus d'interès per sota del 0,25%. Una política contrària a l'europea, que vol lluitar contra la inflació.

Toni Garganté
2 min
Ben Bernanke va rebaixar els tipus d'interès nord-americans al final del 2008 i ara els manté sota mínims.

Barcelona.Sense sorpreses, el preu del diner als Estats Units seguirà baix, per sota del 0,25%, en els pròxims dos anys i mig. La Reserva Federal (Fed), l'equivalent al Banc Central Europeu (BCE), va acordar mantenir els tipus d'interès al mateix lloc on els va deixar el desembre del 2008.

Això sí, la decisió de la Fed no va ser per unanimitat, ja que tres dels 12 membres de l'entitat hi van mostrar el seu desacord. En tot cas, el creixement detectat als EUA és més baix que l'esperat (estancament de la despesa privada, debilitat de la inversió i depressió en el sector immobiliari), raó suficient per mantenir el cost del diner extremadament baix i aconseguir una recuperació de l'economia. És a dir, la Fed vol estimular el creixement, res a veure amb la política del BCE, que tradicionalment posa el focus a combatre la inflació a Europa, que en els últims temps vol dir una tendència a apujar els tipus d'interès.

L'organisme que presideix Ben Bernanke no va concretar cap altra mesura -com comprar bons-, també a diferència dels seus col·legues del BCE.

La productivitat de les empreses va caure un 0,3% entre l'abril i el juny, segons les dades donades a conèixer precisament ahir. Amb tot, la reducció va ser més baixa del 0,9% de retrocés que havien pronosticat els analistes. Amés, la dada del segon trimestre millora la dels primers tres mesos, quan va caure un 0,6%. Entre aquests indicadors contradictoris destaca una enquesta que també es va presentar ahir i que mostra que el nivell de confiança de la ciutadania nord-americana se situa en el nivell més baix des de l'inici de la recessió.

Resposta de Salgado

D'altra banda, el president dels EUA, Barack Obama, va remarcar en un acte públic després de parlar dilluns a la nit amb el president espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, que la situació econòmica espanyola afecta la nord-americana: "Vivim en una economia global en la qual tot està interconnectat, i això significa que quan tenim problemes a Europa -i a Espanya, a Itàlia i a Grècia-, aquests problemes acaben per arribar a les nostres ribes", informa Efe.

En aquest sentit, la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, va repetir ahir a la cadena Onda Cero que Espanya no necessita cap rescat, i que el que s'ha de combatre és la inestabilitat dels mercats de deute. Va xifrar en 680.000 milions l'endeutament públic espanyol, que representa un 64% del PIB. Finalment, Salgado es va referir a la proposta que va fer diumenge sobre la necessitat que les grans empreses avancin part de l'impost de societats per augmentar els ingressos.

Salgado va assegurar que havia parlat amb grans empresaris espanyols que estan "disposats" a fer esforços. D'aquesta forma va criticar la posició de la patronal CEOE, que dilluns va descartar l'avançament dels impostos.

stats