LA GESTIÓ D'OBAMA EL DEUTE
Crònica 24/07/2011

Els Estats Units, més a prop de la fallida

Els republicans paralitzen les relacions amb la Casa Blanca per incrementar el sostre del deute públic. Els congressistes són ara els únics que poden evitar un cataclisme econòmic.

Núria Ferragut Casas
3 min
Obama es desespera Tothom espera que hi hagi  un acord, però els dies van passant i el president dels Estats Units veu les converses encallades.

Washington.Ahir havia de ser el dia de la reconciliació després d'un divendres de gran discòrdia i nombrosos retrets entre demòcrates i republicans. El 2 d'agost s'acosta i malgrat que tothom està d'acord que els Estats Units no pot fer fallida, ningú vol cedir en les negociacions per evitar-la. En una tensa reunió d'una hora, el president Barack Obama i el líder de la cambra baixa, el republicà John Boehner, van intentar acostar posicions per salvar el país d'un cataclisme econòmic. Però les diferències són lluny de dissipar-se. Davant el col·lapse negociador, els líders del Congrés han pres la batuta per trobar una solució en els propers nou dies.

La nit abans, el líder republicà John Boehner va deixar plantat el president a través d'una carta als seus coreligionaris en què els va dir que trencava el diàleg amb la Casa Blanca. "No podem connectar perquè tenim diferents visions pel nostre país", va escriure. Hores després, un president Obama molt enfadat i indignat per la posició immobilista dels republicans, va reunir els periodistes a corre-cuita per explicar l'oferta que rebutja l'oposició, que inclou una reducció del deute de 3 bilions de dòlars en deu anys. Obama, consternat per la fi abrupta del diàleg, es va preguntar: "Poden dir sí a alguna cosa?"

El sainet polític segueix a risc de perjudicar l'estabilitat econòmica del país i del món. Republicans i demòcrates han d'arribar a un acord sobre com reduir el dèficit del govern per aconseguir els vots necessaris per augmentar el sostre del deute sobirà que es situa en els 14,3 bilions de dòlars. Si el pròxim dia 2 d'agost no hi ha pacte, els Estats Units faran suspensió de pagaments i les conseqüències són imprevisibles.

El president Obama ha advertit més d'un cop que la fallida podria portar el país a una nova recessió. Tot i així, els dos partits calibren les seves posicions preocupats més per la seva factura electoral. Els republicans afirmen que només acceptaran pujar el sostre del deute del país si es fan grans retallades i es renuncia a un augment dels impostos, mentre que els demòcrates consideren alguns programes socials intocables i creuen que és imprescindible incrementar la renda pública amb la supressió d'avantatges fiscals als més rics.

Enmig d'aquest guirigall, el president Obama intenta trobar una solució que convenci els polítics d'ambdós costats de l'arc parlamentari. De fet, el president demòcrata és qui ha cedit més en la negociació. En un debat a la Universitat de Maryland el divendres passat, Obama va dir que està disposat a fer grans retallades a programes sanitaris com Medicare o pujar l'edat de jubilació als 67, decisions que seran difícils d'acceptar pel seu partit. A canvi, vol acabar amb les ajudes a les petrolieres i apujar impostos als ciutadans amb rendes de més de 250.000 dòlars. "No podem solucionar el nostre dèficit només amb retallades" va dir i va afegir que cal apujar impostos als més rics perquè sinó només els pobres i la classe mitjana pagaran els plats trencats i això "no és just".

El Senat és clau

El Senat va rebutjar el divendres passat la proposta dels republicans més conservadors per augmentar el sostre del deute públic i que inclou grans retallades. Els demòcrates, que tenen majoria en aquesta cambra, ja han reiterat més d'una vegada que no aprovaran una mesura que no acompanyi les retallades amb un augment dels impostos als més rics.

Hores després, el líder de la cambra baixa, John Boehner, va partir peres amb el president Obama i va dir que intentaria buscar un nou acord amb els líders del Senat. Segons el congressista republicà, Obama vol apujar massa els impostos sense fer "canvis fonamentals" en programes socials com Medicare.

El Senat s'ha convertit ara en la peça clau per trobar una solució per a aquest trencaclosques i evitar la fallida dels Estats Units. Els líders dels partits de les dues cambres van començar a preparar les negociacions per aconseguir la legislació necessària per apujar el sostre del deute públic.

Els republicans recuperen el pla del senador Mitch McConnell, tot i que esperen negociar-lo primer amb els demòcrates. La proposta de McConnell permetria al president Obama augmentar el sostre amb les mínimes retallades però sense aconseguir un gran pacte que acabés amb el debat i, per tant, seria una solució a curt termini. La mesura no ho tindrà fàcil per tirar endavant ja que els republicans conservadors ja hi han mostrat la seva oposició.

El temps s'acaba i avui els legisladors intentaran aconseguir un pacte de mínims per portar-lo demà a la cambra baixa. Si s'arribés a un acord, la cambra baixa podria votar l'augment del sostre aquest dimecres i el Senat ho ha faria dissabte, tres dies abans de la data límit. Davant l'escàs marge de maniobra, augmenta el pessimisme sobre un eventual acord que podria repercutir en els mercats borsaris quan obrin demà al matí.

stats