LES NOVES DIPUTACIONS
Crònica 06/07/2011

Esteve dóna a Fogué una vicepresidència a la Diputació

Albert Balanzà
2 min
Esteve dóna a Fogué una vicepresidència a la Diputació

Barcelona.El nou president de la Diputació de Barcelona i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, de CiU, obrirà divendres de la setmana que ve una nova etapa a l'ens supramunicipal i acabarà amb la llarga llista de presidències socialistes que han governat la Diputació des del 1980. Però el pacte al qual han arribat CiU i PP per redistribuir les àrees en cinc vicepresidències ha reservat una quota significativa al PSC, que ha decidit mantenir Antoni Fogué, el fins ara president, en la cinquena vicepresidència que ocuparà.

Fogué, lògicament, no disposarà ni molt menys de les atribucions que tenia fins ara i ostentarà un càrrec de segon nivell de caire sobretot institucional, sense àrees específiques de dedicació i gestió. No obstant això, la continuïtat de Fogué a la Diputació de Barcelona, amb l'acceptació d'Esteve, implicarà tot d'un plegat que el nou president sigui elegit en el ple del 15 de juliol amb els vots de CiU, PP i PSC.

A la resta de vicepresidències, l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, continuarà en el càrrec amb la segona vicepresidència d'Atenció a les Persones, i la quarta, Coneixement i Noves Tecnologies, serà per a un dirigent d'Unió Democràtica. La primera vicepresidència i la tercera, segons el pacte amb CiU, ja fa setmanes que estan assignades al líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, que gestionarà Desenvolupament Econòmic, i el diputat també popular Josep Llobet, que s'encarregarà de Territori i Sostenibilitat.

El que també hi ha sobre la taula és el debat sobre la retallada que haurà de seguir la Diputació de Barcelona per combatre la crisi. Ahir Esteve s'hi va referir per primer cop de manera explícita. El nou president, en declaracions a Catalunya Ràdio, es va mostrar partidari de destinar menys diners a partides de càrrecs de confiança i aprimar l'estructura general per "alliberar més diners de la Diputació cap als ajuntaments". L'ens supramunicipal, de fet, no té un endeutament preocupant (un 27% respecte dels ingressos ordinaris) i gestiona sense gaires estretors un pressupost que preveia per al 2011 615 milions d'euros.

Malgrat que sobretot el PP s'ha aventurat a apuntar que departaments de la Diputació com Relacions Internacionals -amb oficina a Brussel·les- haurien de desaparèixer, el cert és que almenys fins al 2012 ja hi ha aprovades previsions econòmiques de gran abast com la trobada Urbs Social, que l'any passat es va fer a Sitges, enguany a Rosario (Argentina) i l'any que ve es farà a Colòmbia.

stats