RETALLADES PER LA CRISI
Crònica 23/06/2011

Estiu de vagues al Regne Unit

Eva Ontiveros
2 min
Estiu de vagues al Regne Unit

Londres.Els sindicats britànics anuncien un estiu de vagues i adverteixen que les mobilitzacions seran històriques. L'últim capítol de les retallades del govern conservador de David Cameron afecta els treballadors del sector públic. L'executiu els demana que acceptin allargar la seva vida laboral, que treballin més hores cobrant menys i que augmentin les seves aportacions als fons de pensions. I la resposta ha estat contundent: faran vaga. La primera aturada serà dijous de la setmana que ve, quan milers d'escoles de primària i secundària, centres de formació professional i universitats tancaran les portes arreu d'Anglaterra i Gal·les.

Tot i que els sindicats de mestres i professors encara no han tancat les negociacions amb el govern, ja n'han tingut prou amb els contactes que s'han fet fins ara per saber que no s'està avançant tal com esperaven i volen demostrar tenen disposició d'arribar fins al final. El mateix dijous de la setmana que ve també faran vaga els funcionaris de diferents nivells de l'administració (incloent-hi les oficines del servei d'ocupació) moguts exactament pel mateix motiu: protegir les pensions.

Dave Prentis, líder d'Unison, el principal sindicat dels funcionaris de l'Estat, ja ha avisat que els seus 1,3 milions d'afiliats estan preparats per una campanya "prolongada i indefinida". Els afiliats d'Unison treballen en àmbits diversos del sector públic, des d'ajuntaments a hospitals i policia.

La vaga més gran des del 1926

Aquest líder sindical ha volgut recordar al govern que si les aturades tiren endavant serà la mobilització sindical més gran des de la gran vaga general del 1926. També ha advertit que, en aquesta ocasió, els sindicats guanyaran la confrontació i no passarà com als anys 80 amb la vaga dels miners contra el govern de Margaret Thatcher.

Un dels resultats de la vaga dels miners va ser una reforma legal i una retallada de poder substancial per als sindicats. Davant la possibilitat d'una aturada general, ara els mateixos conservadors, hereus i fidels seguidors de la filosofia thatcheriana, s'estan plantejant una nova reforma del dret de vaga, que hauria de tenir com a mínim el suport del 50% dels afiliats per poder fer una convocatòria.

Nedant aparentment contra corrent, el Partit Laborista d'Ed Miliband (que deu el seu càrrec al suport dels sindicats) és la primera força política que ha advertit públicament els sindicats dels perills de seguir pel camí de la confrontació. Segons l'exministre laborista Ed Balls "des de David Cameron fins a l'últim conservador el que volen és provocar els sindicats", i avisa que no s'ha de caure al parany del ministre d'Economia i Finances, George Osborne. Balls diu que el ministre està esperant que el país es paralitzi i que així ningú el pugui culpar per l'estat de l'economia.

Corroborant aquesta visió, i fent més difícil la seva posició i la del seu partit, el vice-primer ministre, el liberal Nick Clegg, manté que la seva intenció és posar pau abans que el país quedi paralitzat. Segons Clegg, tant membres del partit conservador, als quals ha qualificat de ser massa "agressius" durant les negociacions, com membres dels sindicats "es moren de ganes de barallar-se". I, segons ell, el paper dels liberals al govern serà evitar que això passi.

Mentrestant els britànics es preparen per a un estiu peculiar i ple d'incertesa, on res està garantit: el funcionament dels transports públics, l'accés a la salut o el funcionament mateix del govern.

stats