Crònica 21/11/2011

Eufòria a Iniciativa després de triplicar escons

Auri Garcia Morera
2 min
Joan Coscubiela celebra resultats amb Joan Herrera i Joan Josep Nuet.

BARCELONAJoan Coscubiela arribarà al Congrés acompanyat de dos diputats d'Iniciativa més, i triplicarà la representació que tenia fins ara. Un resultat que es va rebre amb eufòria a la seu electoral de la coalició, tot i la preocupació per l'àmplia majoria absoluta del PP i la victòria de CiU a Catalunya. "Tenim una sensació agredolça, d'estar molt contents per nosaltres però alhora inquiets per la pujada de la dreta espanyola i catalana", va admetre Coscubiela, que va afegir que avui mateix comença "a construir un projecte d'esquerra verda i nacional que sigui capaç de plantejar alternatives i plantar cara". El candidat va qualificar de "molt bons" els seus resultats, i va celebrar que els electors haguessin respost a la crida "de no callar, de parlar i de plantar cara".

A més de passar d'un a tres diputats, igualant la representació aconseguida el 1989 i el 1993, Iniciativa va aconseguir ahir el millor percentatge de vots de la seva història. Amb el 99,09% escrutat, tenia un 8,09% del total de vots a Catalunya, i deixava molt lluny el 4,92% del 2008 i el rècord del 7,64% del 1996. El nombre absolut de vots, 277.094, no va superar el rècord històric, en sintonia amb el descens de participació, però la satisfacció era absoluta també per haver superat Esquerra, com ja va passar a les catalanes.

A més de Joan Coscubiela i de la número dos, Laia Ortiz, també serà diputat Joan Josep Nuet, d'EUiA, formació que ahir no dissimulava la seva gran satisfacció per aconseguir entrar al Congrés. A més, amb els bons resultat d'Esquerra Unida a tot l'Estat i el fiasco del nou partit ecologista Equo, Iniciativa tindrà pràcticament com a única opció la d'integrar-se en el grup liderat per Cayo Lara, cosa que s'havia posat en dubte amb un pacte per a una coalició electoral tècnica i sense compromís postelectoral. Les diferències en els programes, però, els poden fer votar diferent en més d'una ocasió. El vot de Nuet serà una incògnita.

stats