Crònica 22/08/2011

Eufòria en el PP per l'èxit de la JMJ

Miquel Codolar
2 min
Durant els quatre dies que ha durat la visita papal, els reis d'Espanya s'han trobat en diverses ocacions amb el pontífex.

No es pot fer un balanç de l'experiència religiosa personal que els joves que ahir eren a Cuatro Vientos van experimentar, però sí que es poden analitzar les paraules del pontífex i les reaccions polítiques. Durant aquests quatre dies el Papa ha demanat unitat als catòlics. En un moment en què Europa s'està descristianitzant, ha reclamat als convençuts que siguin ferms, als que es declaren catòlics i no practiquen que tornin a anar a missa, i convida els ateus a trobar "punts de referència" a l'Església. Referint-se a Espanya, ha demanat que recuperi la "identitat" i les "arrels cristianes" i ha exigit ètica per sortir de la crisi. Aquest ha estat el missatge.

El Madrid polític i més espanyolista també s'ha vist reforçat per la visitat papal. La figura que més reforçada n'ha sortit ha estat la del rei, que ha parlat diverses vegades amb el pontífex per intentar recuperar el protagonisme que la salut li havia restat. Feia molt que no se'l veia durant tant de temps en actes públics.

A l'eurodiputat del PP Jaime Mayor Oreja, representant de l'ala més nacionalcatòlica del partit, no li va tremolar el pols per escombrar cap a casa. A pocs mesos de les eleccions va dir que "vénen temps en què descobrirem la veritat a cops de paella i hem de viure d'una altra manera, amb els valors, la fe, els principis i les conviccions més presents que mai". L'eufòria es va encomanar al líder del PP, Mariano Rajoy, que va dir que havia estat "un èxit rotund, sense pal·liatius", i va assegurar que els pelegrins havien "fet pujar la moral" d'Espanya.

El govern espanyol va coincidir amb Rajoy que la JMJ havia estat "un èxit". El vicecoordinador del comitè electoral del PSOE, Antonio Hernando, va dir que el seu partit no està d'acord amb algunes de les coses que s'han dit, però que ho respecta "dins de l'àmbit religiós". Tant l'executiu, com l'oposició i la monarquia han destacat els punts de coincidència i han evitat tot comentari interpretable com un desacord.

L'única veu política que ahir va criticar la visita papal va ser la del coordinador d'IU, Cayo Lara, que va lamentar la "submissió" política a l'Església catòlica. Moments abans havia criticat la presència dels presidents del Banc Santander, Emilio Botín, i de Bankia, Rodrigo Rato, a la missa. En una imatge apareixien conversant amb el ministre Blanco mig abraçats.

L'esdeveniment, que va començar envoltant de certa por, també ha estat un èxit econòmic, segons les primeres estimacions. La confederació del comerç de Madrid va afirmar que només amb els menús del pelegrí s'han facturat 39 milions d'euros i que els hotels han tingut una taxa d'ocupació del 70% quan és habitual que la tinguin del 40%.

Però el més important ha estat la injecció d'autoestima per a milers de joves catòlics que aquests dies s'han sentit menys sols i han vibrat amb el Papa. Ara, però, és hora de tornar a casa. Hora de la realitat.

stats