CRISI DE L'EURO REFERÈNDUM GREC
Crònica 03/11/2011

Grècia haurà de decidir si es vol quedar a l'euro

El referèndum de Grècia inclourà una pregunta sobre la permanència del país a l'euro. Així ho han imposar Merkel i Sarkozy durant la seva trobada amb Papandreu. La consulta es farà el 4 de desembre.

Laia Forès
3 min
INTIMIDACIÓ Merkel i Sarkozy, acompanyats de Lagarde, Barroso o Van Rompuy, van pressionar ahir Papandreu durant un sopar convocat improvisadament.

Enviada especial a CanesL'eurozona no es quedarà de braços plegats mentre els grecs decideixen el futur de la moneda única. En vista que no podien evitar la celebració d'un referèndum a Grècia, Angela Merkel i Nicolas Sarkozy van imposar ahir que la consulta inclogui una pregunta sobre la permanència de Grècia a la zona euro. La cancellera ho va deixar clar: "L'eurozona està preparada per a la sortida de Grècia de l'euro". Si no hi ha sorpreses, la consulta se celebrarà el 4 de desembre, segons va anunciar el primer ministre grec, Iorgos Papandreu.

Al mateix temps, Merkel i Sarkozy van bloquejar l'entrega de més diners al país mentre no s'aclareixi què vota el poble grec. Els dirigents d'Alemanya i França es van reunir ahir a la nit amb Papandreu a Canes, on avui comença la cimera del G-20, i van presentar-li un dilema complicat: si el govern grec no es compromet a donar suport al paquet anticrisi acordat, Grècia no rebrà els 8.000 milions d'euros del primer rescat que encara no s'han lliurat. El govern grec necessita aquests diners per evitar una fallida en qüestió de setmanes. Grècia va reconèixer recentment que només tenia diners per pagar factures fins a mitjans de novembre.

Els 17 socis de la moneda única van donar el vistiplau fa menys d'una setmana a l'entrega dels 8.000 milions d'euros però ara estan disposats a bloquejar-los fins que Grècia no digui que donarà suport als acords de l'última cimera. "No entregarem l'ajuda a Grècia fins que no clarifiqui la seva posició", va dir Sarkozy.

Minicimera europea

Els socis de l'euro amb representació al G-20, Alemanya, França, Itàlia i Espanya (que també són els quatre països més afectats directament per la crisi grega), es reuniran avui al matí en una minicimera prèvia a la reunió del G-20. Sarkozy va convocar ahir mateix aquesta trobada amb caràcter d'urgència. Els quatre líders hi han de discutir la situació de Grècia i les conseqüències que podria tenir per a l'euro un resultat negatiu del referèndum. Des de l'anunci de la consulta, la prima de risc d'Itàlia s'ha enfilat fins a límits tan històrics com perillosos (ahir va acabar el dia en 442 punts, gairebé el mateix nivell que el dia anterior, mentre que la d'Espanya es manté per sota dels 370 punts).

El contingut del referèndum va estar en l'aire durant tot el dia d'ahir. Inicialment es va especular que s'hi inclouria una pregunta sobre la permanència de Grècia a l'euro, cosa que després va desmentir el govern hel·lè. Finalment, quan ja era mitjanit, va ser el mateix president grec qui, després de reunir-se amb Merkel i Sarkozy, va admetre que a la consulta s'hi farà aquesta pregunta.

Protagonisme inesperat

Grècia i la crisi europea seran els protagonistes de la cimera que celebren avui i demà els països del G-20. Havia de ser una reunió sense ensurts en què la UE havia d'explicar a la resta del món el pacte per salvar l'euro. Però la crisi de Grècia hi ha irromput de manera dramàtica. Fa tot just unes setmanes, els països del G-20 demanaven a la UE que presentés a Canes una solució definitiva a la crisi de l'euro. Els socis comunitaris estaven obligats a fer els deures acordant un paquet anticrisi a l'última cimera. Ara, però, l'estratègia europea per frenar el contagi de la situació grega està en perill i els socis de l'euro s'han quedat sense guió per a la cimera.

La qüestió de Grècia ha eclipsat els altres temes que hi ha sobre la taula en el G-20 de Canes, la majoria relacionats amb la crisi, com la possible implantació d'un impost sobre les transaccions financeres (conegut popularment com a taxa Tobin) o el protagonisme dels països emergents en les organitzacions internacionals.

stats