Crònica 03/12/2011

Europa finançarà l'FMI per si ha de rescatar Itàlia o Espanya

Ara
1 min

BARCELONAEls bancs centrals europeus podrien transferir 200.000 milions d'euros al Fons Monetari Internacional perquè l'organisme no es quedi sense diners per combatre la crisi del deute. Dimarts passat els ministres de Finances de la zona euro van donar el vistiplau a aquesta operació.

La proposta consisteix en el fet que els bancs centrals donin aquests diners a l'organisme dirigit per Christine Lagarde. Al seu torn, l'FMI utilitzaria els diners per finançar Itàlia o Espanya en cas que un d'aquests dos països ho necessiti.

L'FMI no té prou fons per afrontar el salvament d'un gran país europeu després d'haver desemborsat una part dels rescats d'Irlanda, Portugal i -dues vegades- Grècia, a més de països de fora d'Europa.

"Com ja ha dit la directora gerent [Christine Lagarde], el Fons necessitarà més recursos si la crisi s'agreuja", va afirmar ahir Gerry Rice, director de relacions exteriors de la institució. És per aquest motiu que, segons Rice, tant les autoritats europees com les d'altres països estan estudiant préstecs bilaterals per al Fons.

Els governs europeus estudien com reforçar els seus instruments d'ajuda per als països que tinguin dificultats per col·locar les seves emissions de deute a preus raonables. A diferència del que passa en països com els Estats Units o el Regne Unit, les regles de la zona euro prohibeixen al Banc Central Europeu comprar directament les emissions de deute dels estats membres.

Una manera d'esquivar aquesta prohibició i fer entrar en escena el BCE seria que l'autoritat monetària europea presti diners a l'FMI perquè, alhora, aquest organisme cedís els recursos als estats en problemes. Però aquesta postura no genera unanimitat entre els països del Vell Continent.

stats