RESPOSTA A L'ESTRATÈGIA DE DAMASC
Crònica 28/02/2012

Europa ignora el referèndum sirià

El resultat oficial del referèndum constitucional a Síria denota que el règim d'Al-Assad no vol deixar entrar els aires de canvi de la Primavera Àrab. Ni l'oposició ni Occident es creuen les promeses de reforma.

Laia Forès / Cristina Mas
3 min
UNS RESULTATS TENYITS DE SANG Vetlla de morts per la repressió ahir a la ciutat d'Idlib, a la frontera siriana amb Turquia. El Consell Nacional Sirià assegura que "ningú es creu les xifres del referèndum perquè el règim no té cap credibilitat". La violència es va intensificar ahir al nord del país, mentre Damasc anunciava unes reformes dissenyades únicament per Al-Assad.

BRUSSEL·LES / BARCELONAEl resultat del referèndum sobre la reforma constitucional que ahir van anunciar les autoritats sirianes no va sorprendre ningú: un 89,4% per al sí i una participació del 57,4%. Són xifres molt semblants als resultats de les eleccions d'Egipte del 2010, que van donar una àmplia victòria oficial al partit de Hosni Mubàrak menys de tres mesos abans de la revolta que el va derrocar. L'oposició siriana dins i fora del país va denunciar una tupinada. Les potències europees tampoc confien en l'opció d'Al-Assad. Els Vint-i-set van acordar ahir més accions per asfixiar l'economia siriana.

"Ningú es creu aquests resultats: el règim no té cap credibilitat", denunciava des dels Estats Units a l'ARA Raduan Ziadeh, responsable de relacions internacionals del Consell Nacional Sirià, l'organisme que aglutina l'oposició a l'exili. "El referèndum és una broma de mal gust: ¿com es pot cridar a les urnes quan no hi ha cap mena de seguretat en tres quartes parts del país? Els bombardejos a Homs i altres ciutats demostren que Baixar al-Assad ha perdut qualsevol sentit de la responsabilitat i de la humanitat", denunciava. Per Ziadeh només hi ha una alternativa: Al-Assad ha de deixar el poder immediatament i donar pas a la transició política.

La reforma constitucional ratificada diumenge té un abast limitat, però el principal problema no és tant el contingut, sinó com s'ha gestat. "El règim l'ha dissenyat a la seva mida, sense comptar amb cap membre de l'oposició ni amb assessors independents, i això li treu tota legitimitat", apuntava des de Dubai Fadi Salem, un investigador expert en xarxes socials. Salem recorda que "és només un canvi cosmètic per fer la impressió que s'estan fent reformes i guanyar temps".

L'investigador considera que aquesta estratègia respon a un intent de legitimar-se davant "els sectors de la població que encara no han pres partit ni pel govern ni per la revolució". "No puc dir quin percentatge representa, però en una situació de punt mort com la que estem vivint, aquest sector és clau".

Sobre el terreny, ahir van continuar els bombardejos sobre els barris rebels de Homs, i la Mitja Lluna Roja tampoc va poder evacuar els ferits de Bab Amr després de 24 dies de setge. L'oposició també va denunciar atacs amb artilleria pesant a Idlib i altres ciutats del nord i va documentar almenys 125 morts arreu del país.

Brussel·les també creu que el referèndum només és una cortina de fum i no farà cap pas enrere en la seva política de pressionar el règim d'Al-Assad perquè aturi la violència i abandoni el poder, sinó tot el contrari. De fet, la UE va fer ahir un pas més per frenar la repressió siriana ignorant la celebració de la consulta.

Més sancions contra el règim

Els ministres d'Exteriors dels Vint-i-set van aprovar noves sancions per asfixiar econòmicament el govern. La més important és la congelació dels actius que té el Banc Central de Síria a Europa, una mesura que afecta directament el règim d'Al-Assad. També es va decidir vetar la importació a la UE de materials preciosos com l'or, la prohibició de vols de mercaderies amb destí a territori comunitari i la imposició de sancions a set ministres del govern sirià, que no podran viatjar a la UE i se'ls congelaran els actius.

Tot i les noves sancions, la UE és conscient de la falta d'eines per exercir una pressió real sobre el règim sirià. El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, va revelar ahir que Madrid estudia tancar l'ambaixada a Damasc "com a signe de protesta", una mesura que no compta amb el suport europeu. Tampoc va tenir cap efecte sobre el règim: ahir 50 persones van morir en una altra ofensiva.

stats