AUTOMOCIÓ
Crònica 23/11/2011

Europa té massa fàbriques de cotxes i poc rendibles

Els fabricants de cotxes reconeixen que hi ha excés de capacitat productiva a Europa. El sector renuncia a obtenir guanys en aquest mercat tocat per la crisi i confia en els de fora, principalment a l'Àsia.

Elena Freixa
2 min

BARCELONA.La situació del mercat espanyol de l'automòbil és molt delicada, segons van coincidir ahir directius de diversos fabricants instal·lats a Espanya. "La producció actual no és viable amb un mercat domèstic com l'actual", va avisar el vicepresident de Renault, José Vicente de los Mozos, durant la seva intervenció a les jornades anuals d'automoció que organitza a Barcelona l'escola de negocis Iese. A Espanya es fabricaran aquest any uns 2,4 milions de cotxes i més del 90% s'exportaran, principalment a altres països europeus. Les previsions de vendes al mercat interior estan enfonsades a nivells de fa 20 anys i, segons els càlculs de la patronal Anfac, amb prou feines s'arribaran a vendre 800.000 vehicles aquest 2011. El director general de General Motors a Espanya, Antonio Cobo, va constatar, a més a més, la pressió creixent que arriba des de l'Europa de l'Est, on aquest any ja es faran un milió més de cotxes. "Tenint els centres de decisió lluny cada cop costa més convèncer dels avantatges de mantenir aquí la indústria", va reconèixer.

El president de la patronal europea de fabricants (Acea), Ivan Hodac, va reconèixer que aquest any i els que vénen seran difícils per a la indústria europea. "No tornarem als beneficis ni el 2013, com havíem previst", va dir. Excepte alguna excepció, va afegir que cap fabricant "guanya diners" a Europa, sinó que ho fan en altres mercats emergents, com ara la Xina, l'Índia o el Brasil. Per competir amb aquests països, Hodac va demanar corregir aspectes com els costos de mà d'obra i la flexibilitat i va exigir a Brussel·les crear una política industrial i unificar la fiscalitat entre els estats de la UE. Per altra banda, Europa no pot renunciar al lideratge tecnològic. Els xinesos "ens trepitgen els talons", va dir.

stats