ELECCIONS A L'ELISI
Crònica 16/04/2012

Europa reapareix en el duel entre Sarkozy i Hollande

Els francesos votaran diumenge a la primera volta de les presidencials. En dos banys de masses amb mítings simultanis a París els dos favorits van coincidir a buscar solucions a Europa.

àlex Vicente
2 min
Sarkozy va escollir la plaça de la Concòrdia de París, on va celebrar el seu triomf el 2007.

PARISEl duel entre Nicolas Sarkozy i François Hollande, que havien convocat ahir dos mítings multitudinaris a París, va acabar en empat tècnic i fort regust europeu. Els dos aspirants a l'Elisi van aconseguir aplegar uns 100.000 assistents als seus actes. Sarkozy, a la plaça parisenca de la Concòrdia, lloc emblemàtic en què va celebrar la seva triomfal victòria el 2007. I Hollande, al castell de Vincennes, als afores de la capital francesa, on va organitzar un míting festiu amb concerts i un ambient popular.

En tots dos discursos Europa va reemergir com a tema de campanya, després de moltes setmanes eclipsada per la crisi econòmica i la seguretat. L'actual president va explicitar el que ja havia insinuat en altres ocasions. Sarkozy vol que el Banc Central Europeu (BCE) serveixi "per donar suport al creixement" i no només per controlar la inflació. "Si el BCE no hi dóna suport no tindrem prou creixement", va afegir. Sarkozy va acabar prometent que "obrirà el debat i farà avançar Europa", una promesa que podria topar amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, contrària a la dotació de poders polítics del BCE.

Sarkozy va fer una nova crida al proteccionisme europeu per seduir els partidaris de la candidata ultradretana, Marine Le Pen. "Si les fronteres exteriors d'Europa no són protegides contra la competència deslleial, no hi haurà model francès ni civilització europea", va dir. També va reafirmar que està disposat a "suspendre els acords de Schengen" i "atribuir els mercats públics a les empreses que produeixin al continent".

Hollande, per la seva banda, va fer un diagnòstic similar -"Europa és feble i França ha quedat menyscabada"- però amb solucions diferents. "Si sóc escollit, hi haurà una renegociació del Tractat Europeu. Arreu s'espera el vot de França i s'espera el canvi", va dir. El candidat socialista ha promès que s'imposarà a Merkel i introduirà els eurobons i un fons de seguretat financera per rebaixar la pressió dels mercats. També vol redefinir el rol del BCE perquè afavoreixi l'ocupació i el creixement. Segons la premsa francesa, Merkel s'hauria fet a la idea de la victòria d'Hollande, que prediuen tots els sondejos, i estaria disposada a renegociar el Tractat, però sense tocar-ne el text acordat. Hi ha rumors que ja s'han trucat, tot i que les dues parts ho neguen.

stats