REVOLTES ÀRABS
Crònica 29/09/2011

Europa rebaixa la pressió a Síria

Els països europeus al Consell de Seguretat de l'ONU rebaixen la pressió sobre Síria. La negativa de Rússia i Xina a adoptar sancions contra el règim d'Al-Assad obliga a un canvi d'estratègia.

Núria Ferragutcasas
2 min
La primera dona mutilada Imatge publicada a Facebook en record de Zeinab al-Hosni, una noia de 18 anys torturada  i decapitada pel règim.

WashingtonEl Consell de Seguretat de les Nacions Unides continua lluitant per aconseguir una condemna contra el règim sirià. França i la Gran Bretanya, amb Alemanya i Portugal (que són membres rotatius d'aquest òrgan), volen desencallar la situació amb una nova resolució de condemna al règim de Síria per la repressió de les protestes pro democràcia que no inclouria sancions sinó una advertència. Els europeus han decidit rebaixar el to del text per impedir el veto de la Xina i de Rússia, que ja es van oposar l'agost a una altra resolució europea que tenia el suport dels Estats Units. Tot i així, aquesta segona proposta tampoc convenç Rússia.

Si els 15 membres del Consell de Seguretat aprovessin aquesta resolució, seria la primera condemna de les Nacions Unides contra el govern de Baixar al-Assad. L'organisme internacional només ha fet una declaració per demanar el cessament de la violència després de set mesos d'una revolta que ha provocat més de 2.700 morts. Alguns diplomàtics europeus van precisar a les agències Reuters i Efe que la proposta de resolució renuncia a les "sancions immediates" del text anterior i conté una "amenaça de futures sancions" si el règim sirià continua amb les represàlies.

Terminis per aturar la repressió

L'objectiu és presentar uns terminis al president Al-Assad perquè aturi la repressió i, si no ho fa, el Consell de Seguretat es compromet a estudiar l'adopció de sancions concretes en una altra resolució. Els països europeus esperen votar el nou text aviat, però la seva aprovació és una incògnita, ja que Rússia va anunciar ahir que s'hi oposa. Moscou vol una resolució que no consideri sancions per evitar que es repeteixi a Síria l'escenari viscut amb la intervenció a Líbia.

Vitali Txurkin, ambaixador de Rússia a l'ONU, va rebutjar ahir la nova proposta europea perquè la considera "una continuació d'una política (europea) que persegueix el canvi de règim". "Hem sentit declaracions en diverses capitals que descriuen qui és legítim i qui no", va dir Txurkin, que considera que aquest tipus de posicions "inciten a la violència a Síria". La delegació russa ha presentat la seva pròpia proposta de resolució, que no va més enllà d'una condemna de la violència.

stats