Crònica 23/11/2011

Europa retalla sanitat, pensions i sous públics

à. Vicente / M. Vidal / A. Matamoros
2 min
INDIGNACIÓ AL CARRER
 Una manifestant protesta contra el nou govern tecnòcrata italià, que haurà d'aplicar doloroses mesures anticrisi.

PARÍS / BARCELONALa crisi del deute s'estén per tota la Unió Europea i els líders dels estats membres s'afanyen a contrarellotge a posar-hi remei. Des de les intervingudes Grècia i Irlanda fins al Regne Unit, França i Itàlia, la majoria dels països estan aplicant doloroses mesures anticrisi amb cost social. Brussel·les ha marcat uns límits de dèficit i per arribar-hi els governs han optat per retallar el sector públic i la despesa social, apujar impostos i aplicar reformes estructurals.

FrançaTisorada a la sanitat i augment dels impostos a les rendes altes

França es prepara per encarar un pla d'intenses retallades. A banda de l'augment de la pressió impositiva a través d'apujar l'IVA sobre els productes i serveis (que passarà del 5,5% al 7% el 2012), l'executiu de Nicolas Sarkozy ha anunciat una retallada de la despesa sanitària i del pressupost operacional de l'Estat. Fa tres anys que el sou dels funcionaris està congelat. A més, el tabac i l'alcohol acaben de pujar i ho tornaran a fer l'any que ve, quan també entrarà en vigor un nou impost sobre les begudes gasoses amb sucre. A més, Sarkozy ha apujat els impostos de les rendes altes i ha inventat una taxa per a les grans empreses.

Regne UnitCameron retalla el sector públic i apuja taxes universitàries

Al Regne Unit, el primer ministre britànic, David Cameron, va apujar les taxes universitàries fa un any en el marc del pla de retallades més important al país des de la Segona Guerra Mundial. En molts casos, els estudiants van passar de no pagar res a assumir matrícules de 8.000 euros anuals. Cameron també va reformar el sistema de pensions per allargar l'edat de jubilació als 66 anys a partir de l'any 2020 i va posar les bases per acabar amb els privilegis dels funcionaris a l'hora de retirar-se, i la setmana que ve afronta una vaga al sector públic per aquesta qüestió. El pressupost de Defensa i la policia també van patir retallades importants.

ItàliaMonti aposta per la reforma de les pensions i congelació salarial

El nou primer ministre italià, l'economista Mario Monti, haurà d'aplicar retallades per acontentar Brussel·les. L'excomissari europeu accelerarà la reforma del sistema de pensions iniciada pel govern Dini, que inclou un canvi del sistema de càlcul menys generós per als contribuents i un augment de l'edat de jubilació. Les mesures d'austeritat inclouen també una congelació salarial dels funcionaris fins al 2014 i eliminar privilegis dels diputats. Monti va anunciar que aplicarà una taxa solidària del 3% a les rendes altes i es preveu que apugi el preu de la benzina. El copagament sanitari existeix des de fa temps a Itàlia.

stats