Crònica 03/06/2011

Evitar els riscos "possibles" dels telèfons mòbils és fàcil

Marta Bausells
2 min
Evitar els riscos "possibles" dels telèfons mòbils és fàcil

La por respecte a productes que consumim habitualment ha arribat a nivells molt alts els últims dies en el cas dels telèfons mòbils, potser pel desconeixement per part de la ciència dels efectes de les radiacions en la nostra salut. Dos missatges oposats predominen dos dies després que l'Agència Internacional d'Investigació del Càncer (IARC) -part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)- vinculés l'ús freqüent del mòbil amb l'aparició de tumors cerebrals, més concretament del glioma, de tipus maligne. Un, la urgència d'extremar precaucions; l'altre, la cautela davant d'una relació causa-efecte que no s'ha confirmat.

Elisabeth Cardis, cap del programa de radiacions del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental, va ser entre el grup de 31 experts que va redactar l'informe de l'IARC. Cardis no opina, en cap cas, que hàgim de deixar d'utilitzar els mòbils, tecnologies "molt útils i importants, inclòs l'ús dels nens en emergències", però sí que cal conscienciar-nos del seu "risc possible" per a la salut. Hem d'esperar més resultats, però les mesures preventives ja s'han de prendre. De fet, no se sap quan es podrà concloure si hi ha una relació o no, perquè el càncer es desenvolupa lentament i els mòbils són relativament recents -fa 10 o 15 anys que se'n fa un ús freqüent-.

Qüestió de centímetres

L'avantatge és que recomanacions com usar el mans lliures i enviar missatges de textos serien molt efectives, explica Cardis, perquè "l'exposició a les radiofreqüències disminueix molt ràpidament amb la distància del cos". De fet, "amb només separar-lo uns centímetres ja baixen molt", apunta. Els riscos els han trobat concentrats a les zones del cervell al costat de l'orella.

Un altre punt esperançador és que els nous mòbils -els models que utilitzen el sistema de transmissió de dades 3G- emeten moltes menys radiacions que els anteriors -els GSM-. Segons Cardis, els models nous emeten entre 5 i 15 vegades menys radiofreqüències que els antics, sempre tenint en compte que factors com la cobertura també influeixen en les emissions.

La precaució és clau en els nens. "Si hi ha risc, és possible que sigui més important en els joves, perquè tenen el sistema nerviós central en desenvolupament, i per anatomia: tenen les orelles més petites i el crani més prim", diu Cardis.

Missatge de tranquil·litat

Entitats com l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i Cancer Research UK reclamen prudència davant l'avís. També les administracions. El secretari general de Sanitat, José Martínez Olmos, ha declarat que fins que l'OMS no es posicioni clarament, el ministeri no farà recomanacions "per no generar una alarma no justificada"; fonts del departament de Salut indiquen que Salut Pública està analitzant l'informe. La Comissió Europea també s'ha mostrat cautelosa. Cardis recorda que, tractant-se d'una tecnologia que utilitzen més de 5.000 milions de persones, si en estudis futurs es confirma el risc, això podria voler dir milers de tumors. "Prevenir-ho és tan fàcil que, si al final resulta que no hi ha risc, no hi haurem perdut res", conclou.

stats