LA GUERRA TELEDIRIGIDA
Crònica 05/03/2012

Execucions extrajudicials de la CIA al Pakistan

Ethel Bonel
2 min
Execucions extrajudicials de la CIA al Pakistan

ISLAMABAD"Per a cada presumpte membre d'Al-Qaida o dels talibans mort per míssils nord-americans, també moren civils pakistanesos. En total han assassinat 140 nens", denuncia l'advocat pakistanès Mirza Xahzad Akbar, que defensa els casos de 30 famílies del Waziristan del Nord -una zona tribal muntanyosa que fa frontera amb l'Afganistan- que han perdut diversos dels seus parents en atacs amb els anomenats drones . Aquests avions no tripulats ja han causat 2.863 morts al país des del 2004 en més de 300 atacs.

El controvertit advocat, que té més enemics que no pas amics, va arribar afer suspendre del càrrec l'excap de la CIA a Islamabad, Jonathan Bank, després de presentar una demanda judicial formal contra ell per la mort del fill i el germà del seu client Karim Khan, periodista de la cadena qatariana per satèl·lit Al-Jazira a les conflictives àrees tribals pakistaneses. L'agent de la CIA va abandonar el Pakistan un l'endemà que Akbar presentés el recurs al Tribunal Suprem.

Atacs amb víctimes civils

La nit de Cap d'Any del 2009 Khan no era a casa seva. El seu germà, Asif Iqbal, de 35 anys, i el seu fill, Zainul·lah, de 18, estaven asseguts en una khusra (lloc de reunió típic a les cases dels paixtu) quan tres míssils llançats des d'un avió espia van impactar en l'habitatge i els van matar. Iqbal era un mestre d'escola que havia tornat al seu llogaret ancestral poc després d'acabar un màster en literatura anglesa, "perquè creia que l'educació és vital per millorar la vida dels seus compatriotes", explica l'advocat pakistanès.

Khan va aparèixer al seu despatx d'Islamabad el matí del 5 de novembre del 2010 per sol·licitar assistència legal. Al principi "no estava segur de portar el cas", comenta Akbar, que en aquella època treballava com a consultor per a l'agència de cooperació del govern nord-americà USAID. "Tenia por de perdre la feina, però quan Khan em va explicar la situació a Miranshah -la localitat més important del Waziristan del Nord- i que estaven morint dones i nens a causa dels bombardejos dels avions no tripulats de la CIA, vaig decidir acceptar el repte".

Amb només 15 anys, Sadaul·lah, una altra víctima dels drones , va perdre les dues cames i quatre membres de la família. Al setembre del 2009 aquest jove estava servint menjar, després de la ruptura del dejuni del mes sagrat del Ramadà, quan uns míssils van caure a l'habitatge del seu avi. Sadaul·lah va quedar atrapat sota la runa, però va sobreviure.

El doble joc d'Islamabad

Els mitjans pakistanesos van informar que Ilyas Kaixmiri, excapdavanter d'Al-Qaida, havia mort en aquell mateix atac. El juny de l'any passat, un altre atac amb drones va tornar a matar Kaixmiri. Fins avui la seva mort continua sent una incògnita.

"Les autoritats pakistaneses estan jugant a un doble joc, ja que públicament condemnen aquests atacs, però per darrere estan donant suport a la campanya de drones contra les àrees tribals frontereres amb l'Afganistan", denuncia Akbar.

Durant anys, Islamabad ha permès als Estats Units operar els seus avions no tripulats des de la base militar de Xamsi -al Balutxistan-, que va ser desallotjada al desembre després d'un atac transfronterer de l'OTAN que va matar 24 soldats pakistanesos.

Akbar vol lliurar la seva pròxima batalla a l'Assemblea General de les Nacions Unides. L'advocat ja ha sol·licitat al primer ministre Yusuf Raza Gillani que porti davant el ple de l'organització internacional el cas de les execucions extrajudicials de la CIA al Pakistan.

stats