LA GESTIÓ DELS RESIDUS A LES TERRES DE L'EBRE
Crònica 22/02/2011

Expedient fantasma pel cementiri nuclear

Ascó viu entre dos interrogants: saber si acollirà el cementiri nuclear i què s'ha fet de l'expedient que CDC va obrir fa un any a l'alcalde per defensar la instal·lació. En 12 mesos, ni se l'ha citat.

Carles Arbolí
3 min
PREPARANT FUTURES MOBILITZACIONS Milers de persones es van manifestar el 7 de març de l'any passat a Móra d'Ebre per protestar contra la possible instal·lació del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears a les Terres de l'Ebre. Les mobilitzacions  es repetiran si l'executiu estatal es decanta per Ascó com a seu del cementiri nuclear.

BARCELONA.L'aleshores secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, anunciava l'1 de febrer de l'any passat l'obertura d'un expedient informatiu a l'alcalde d'Ascó i militant del partit, Rafael Vidal, perquè en l'últim ple municipal havia votat a favor de la candidatura del municipi com a seu del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears. Ha passat més d'un any i l'expedient ni s'ha vist ni s'espera. Vidal explica que no ha rebut en aquest temps cap notificació en què li anunciessin la mesura disciplinària, que segons va assegurar Felip Puig, podia acabar fins i tot amb la suspensió de militància. Tampoc se l'ha citat ni se li han demanat explicacions per part de ningú, malgrat que en el seu moment el mateix Puig fixava un termini de sis mesos per resoldre'l.

Ahir, fonts de CDC es limitaven a assegurar que fa un any es va obrir l'expedient informatiu a l'alcalde d'Ascó i que no hi havia més informació. Però el cert és que poc deu haver prosperat aquest expedient, instruït pel secretari de Política Municipal i Territori de CDC, Lluís Corominas, si es té en compte que tot just el passat dia 9 de febrer Rafel Vidal ja va ser proclamat per unanimitat com a candidat a la reelecció per CiU a les properes eleccions municipals del 22 de maig.

Equilibris a l'Ebre El rebombori que va generar l'obertura de l'expedient informatiu, el ressò que s'hi va voler donar des de CDC mateix i ara les seves escasses conseqüències posen de manifest els equilibris que està fent CiU al voltant de la possible instal·lació del cementiri nuclear a les Terres de l'Ebre. La federació nacionalista va donar suport al Parlament, al costat del PSC, ERC i ICV, a una moció que rebutjava la instal·lació del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears en un municipi català. La postura de l'alcalde d'Ascó, a qui el mateix Felip Puig va dir que podia arribar a comprendre, xocava amb el posicionament oficial del partit. Però també és cert que l'oposició de CiU al cementiri nuclear és cada cop més tèbia, almenys públicament. Quan fa poques setmanes el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, deixava anar que Ascó té moltes possibilitats d'acollir la instal·lació -hi ha set municipis espanyols més interessats-, el nou govern de Mas encongia públicament les espatlles i s'hi resignava, amb l'argument que és una decisió que no comparteix, però que ha de prendre l'executiu estatal.

El president de la Generalitat, en una carta enviada a Greenpeace el 14 de febrer i que ahir va fer pública l'entitat ecologista, recorda que existeix la resolució del Parlament que rebutja la instal·lació del cementiri nuclear a Catalunya i que, al llarg de l'últim any, "no hi ha hagut cap modificació substancial sobre aquest assumpte", per la qual cosa considera la resolució parlamentària com a "plenament vigent".

Pressió de la coordinadora

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) insisteix a expressar el seu malestar davant del que qualifica com a "contradiccions" del nou Govern al voltant d'aquesta qüestió i acusa CiU d'haver "claudicat" davant el govern espanyol. El fet que l'executiu estatal ja hagi manifestat obertament que Ascó i Zarra són els dos municipis amb més possibilitats per acollir el magatzem de residus ha generat una inquietud que també s'ha estès al delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès: "Si ha de venir que ho diguin ja, i si no ha de venir, que ho diguin ja, també, però que prenguin una decisió. Els que estem en política hem de prendre decisions", va manifestar ahir en una entrevista a l'ACN. Pallarès va deixar clar que, tot i que CiU està a favor de l'energia nuclear, rebutgen el fet que hagi de ser Ascó qui aculli el cementiri nuclear. El delegat del Govern va lamentar les especulacions sobre si el tema es va tractar en la reunió Mas-Zapatero, però insisteix al govern espanyol que no demori més la tria, que es podria allargar fins després del 22-M.

stats