Anàlisi
Crònica 08/02/2011

Extravagàncies pròpies del petrodòlar?

Ignasi Pujol
2 min
EAU, Construir

BarcelonaEls Emirats Àrabs Units (EAU) són per a molts l'exemple més colpidor de la bonança econòmica dels països àrabs productors de petroli, tot i que aquest petit país sorgit entre les dunes s'ha acabat convertint en víctima del desorbitat endeutament assumit per tirar endavant múltiples obres faraòniques. A finals de l'any 2006 hi vaig aterrar per observar alguna de les joies d'aquest oasi. L'Emirates Palace d'Abu Dhabi, la capital administrativa del país, era un dels reclams de l'emirat que volia obrir-se al món. Construir aquest hotel havia costat 3.000 milions de dòlars (2.210 milions d'euros) i tres anys de feina per a 20.000 treballadors. Un recorregut per les instal·lacions (que han allotjat figures com Nicolas Sarkozy, Georges Bush i Meg Ryan) oferia a la vista una mostra incomparable de les excentricitats decoratives locals.

La Grand Palace Suite era exhibida com "l'habitació d'hotel més cara del món". Un total de 680 metres quadrats amb capacitat per a sis adults i tres nens. El preu: 55.000 dírhams locals (11.000 euros) la nit, tarifa que es manté intacta. Realment era (i és) una suma de diners difícil d'assumir i que semblava una frivolitat només a l'abast de fortunes astronòmiques.

No m'hauria pensat mai que la meva ciutat arribaria a oferir habitacions a uns preus semblants tot i acollir (pot ser per penúltima vegada) el Mobile World Congress. L'hotel Mandarin Oriental, situat al passeig de Gràcia, ofereix habitacions per a la setmana vinent a 10.064 euros la nit. Concretament es tracta de la Penthouse Suite, de 236 metres quadrats, dues estances i tres lavabos. El preu habitual d'aquesta suite ronda els 7.000 euros. Aquesta tarifa està a anys llum fins i tot del primer hotel de set estrelles del món, el Burj Al Arab de Dubai, veí de l'Emirates Palace.

Aquest espectacular hotel (construït en un terreny guanyat al mar i amb una forma similar al W de Barcelona) ofereix aquesta setmana la seva Panoramic Suite, de 225 metres quadrats, per 2.206 euros la nit. Tota una ganga al costat dels hotels i pensions de Barcelona.

stats