Crònica 31/12/2011

FUNCIONARIS Congelar sous no atura la retallada a Catalunya

E.f.
2 min

BARCELONALa bateria de "retallades extraordinàries" de Rajoy s'estén a la plantilla de treballadors públics i es confirma la congelació dels sous de cara al 2012. Aquesta mesura, però, no és cap sorpresa per a la Generalitat, que manté la necessitat de retallada en la funció pública catalana a través dels complements salarials (que és on té potestat el Govern) i d'altres condicions laborals. Fonts del Govern van confirmar que ja preveien aquesta congelació als pressupostos presentats per a l'any que ve.

Pel que fa a l'increment de jornada de 35 a 37,5 hores i mitja a la setmana per a tots els treballadors públics de l'Estat, fonts del Govern van explicar a l'ARA que a Catalunya ja es treballa en jornades d'aquesta durada des de sempre. Cap novetat, per tant, per als treballadors. A la resta de l'Estat, els que vulguin seguir treballant 35 hores s'hauran de rebaixar el sou proporcionalment.

Amb aquesta mesura, inclosa a la pròrroga dels pressupostos estatals del 2011, el govern espanyol salvarà el primer trimestre de l'any. No està garantit que la rebaixa salarial s'acabi produint en els pressupostos generals de l'Estat de cara al 2012 que es presentaran al març. La Generalitat ja va advertir que la retallada a Madrid alleugeriria o bé deixaria sense efecte l'anunciada a Catalunya. Les convocatòries de noves places al sector públic durant l'any que ve també seran les imprescindibles. La taxa de reposició de vacants serà zero en la majoria de casos, excepte en mestres, personal d'hospitals i centres de salut i forces armades i de seguretat, on serà del 10%.

La paga de Nadal catalana

Els treballadors del sector públic català mantenen, doncs, la retallada salarial prevista a Catalunya. "Tant de bo les condicions de Rajoy fossin les úniques que s'apliquessin també aquí", va lamentar el responsable d'UGT al sector de la Generalitat, Xavier Casas.

Després del patiment pels endarreriments en les nòmines i la paga del mes de desembre, els funcionaris catalans va rebre ahir el 20% de la paga extra que el Govern els havia ajornat al·legant problemes de liquiditat. El crèdit d'entre 100 i 200 milions d'euros signat amb el Banc Sabadell ha permès, finalment, que tothom la cobri abans de final d'any. Els sindicats mantenen les mobilitzacions contra la resta de retallades.

stats