LES RELACIONS INSTITUCIONALS
Crònica 29/02/2012

Fabra preveu un retorn imminent de TV3 a València

El govern valencià negocia amb el ministeri d'Indústria la instal·lació d'un nou múltiplex al País Valencià. El president Alberto Fabra confia que "abans de l'estiu" es pugui tornar a veure TV3.

Joan Faus
3 min

MADRID.Un any després que TV3 es deixés d'emetre al País Valencià, la solució al contenciós sembla més pròxima que mai. El president valencià, Alberto Fabra, ahir no va voler posar una data concreta, però es va mostrar confiat que "abans de l'estiu" la televisió catalana es pugui tornar a veure al País Valencià i Canal 9 es vegi a Catalunya.

Fabra va fer aquestes declaracions després de la reunió, d'una hora i mitja, que va mantenir amb el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, al palau de la Moncloa. El president valencià li va exposar les seves principals reivindicacions -com la millora del subministrament de l'aigua, el corredor ferroviari mediterrani i els problemes de finançament-, però va sortir de la trobada sense cap compromís concret. Tot i això, es va mostrar molt satisfet i no va escatimar elogis cap a Rajoy.

La qüestió de TV3 no va centrar ni de bon tros la reunió entre els dos polítics del PP, però en la roda de premsa posterior Fabra va fer alguns anuncis significatius. Va dir que s'havia posat en contacte amb el ministre d'Indústria, Juan Manuel Soria, pocs dies després de la seva investidura per demanar-li la instal·lació d'una nova antena de repetició múltiplex de TDT al País Valencià, perquè TV3 pugui ocupar una freqüència d'emissió lliure. Fabra va explicar que ja ha tancat amb el president català, Artur Mas, un "acord de reciprocitat" per emetre les televisions catalanes i valencianes a les dues autonomies un cop s'instal·li "abans de l'estiu" el nou repetidor.

El president valencià va insistir, a més, que l'acord s'estengui a totes les comunitats limítrofes amb el País Valencià. "Al segle XXI no té sentit tenir barreres entre les televisions quan a través d'internet es pot veure qualsevol canal", va dir. TV3 es va deixar de veure al País Valencià el febrer del 2011, després de 26 anys d'emissió. El motiu va ser l'entrada en vigor d'una nova llei audiovisual que sancionava Acció Cultural del País Valencià per distribuir el senyal de TV3 suposadament de manera il·legal. L'entitat propietària dels repetidors deu 450.000 euros en multes per emetre el canal.

"Portar aigua d'on en sobra"

L'entesa entre Catalunya i València en el contenciós de TV3 i en l'aposta pel corredor mediterrani pot quedar en no res davant de les evidents divergències sobre el riu Ebre. El govern català confia que el nou Pla Hidrològic Nacional no suposi cap transvasament de l'Ebre, mentre que el valencià no hi veu cap altra alternativa. Ahir, però, Fabra va anar amb compte de no esmentar la paraula Ebre en la roda de premsa. El president valencià va manifestar a Rajoy "la necessitat de portar aigua d'on en sobra a on en falta" per garantir l'"estabilitat" del sector agroalimentari. Però no va explicar què li va respondre Rajoy. Es va limitar a dir que "amb compromís, responsabilitat i sentit comú Rajoy sabrà trobar les fórmules necessàries per fer-ho". Sense tampoc citar Catalunya, va apel·lar a "la solidaritat interterritorial" perquè València tingui "garanties d'aigua en quantitat, de qualitat i a preu assequible".

Les referències implícites a Catalunya no es van quedar aquí. Fabra es va mostrar crític amb el pacte fiscal. En ser preguntat sobre això va respondre: "Nosaltres també podem reclamar el deute històric, la falta d'infraestructures. Hem de ser molt solidaris amb el del costat. Les comunitats han de compartir preocupacions i solucions". Tot i aquesta crida a la solidaritat, va denunciar als quatre vents els efectes negatius de l'"injust" sistema de finançament. Fabra va demanar a Rajoy que el "revisi" perquè si el País Valencià hagués rebut "el que li correspon" tindria actualment un 60% menys de deute públic.

D'altra banda, Fabra no va voler valorar si l'aposta de l'executiu espanyol pel corredor ferroviari central pot endarrerir el mediterrani. Simplement va demanar que estigui llest com "més aviat" millor. Ahir la ministra de Foment, Ana Pastor, va dir -després de reunir-se amb els presidents d'Aragó, Castella-la Manxa, Extremadura i Madrid- que els dos eixos són compatibles.

stats