REESTRUCTURACIÓ SECTOR FINANCER
Crònica 28/01/2012

Fainé preveu una allau de fusions si els mercats segueixen tancats

El president de CaixaBank, Isidre Fainé, avisa sobre una nova onada d'integracions bancàries a Europa. Aquest procés serà bastant virulent a Espanya, "perquè té els mercats totalment tancats", destaca.

Toni Garganté
2 min
Fainé preveu una allau de fusions si els mercats segueixen tancats

BARCELONA.Isidre Fainé va ser inusualment contundent en la presentació ahir dels resultats de CaixaBank del 2011 quan va sentenciar que "hi haurà una nova onada de fusions" en el sector bancari europeu. Va matisar que aquesta vegada el problema no sorgeix del mateix sistema financer, sinó de la crisi del deute sobirà, que en el cas espanyol ha provocat "que els mercats estiguin totalment tancats" des de fa mesos.

Aquesta situació dificulta qualsevol emissió dels bancs de productes financers, cosa que obliga el sector a guanyar en dimensió per suplir els problemes de finançament externs. Els bancs han d'arribar a un nivell de capital de màxima qualitat del 9% al juny, segons els requeriments de l'Autoritat Bancària Europea (EBA en les sigles en anglès), i per si fos poc el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ja fa setmanes que ha avançat que el sector bancari espanyol haurà de captar 50.000 milions d'euros addicionals per afrontar amb més garanties els costos dels actius immobiliaris.

Fainé va argumentar que les integracions seguiran, tot i que en els últims tres anys s'ha passat de 45 caixes a 14 grups, i ha tingut lloc el tancament d'unes 4.000 oficines i la destrucció de 18.000 llocs de treball.

En aquest context, Fainé va insistir que aquest any serà "molt difícil", amb un retrocés del PIB espanyol de l'1%, que en el global europeu serà del 0,4%. En el cas concret de CaixaBank, Fainé va negar haver rebut "pressions de cap tipus" del govern i que hi hagués cap fusió en marxa. "Parlar, sempre parlem entre tots, però ara mateix no hi ha cap integració plantejada", sense esmentar en cap moment Bankia, el banc presidit per Rodrigo Rato, que el sector considera el soci ideal per a CaixaBank.

Per la seva banda, el vicepresident i conseller delegat de CaixaBank, Joan Maria Nin, va respondre a una de les preguntes sobre possibles fusions sense adonar-se que se li havia demanat en concret per si hi hauria un acord amb Bankia. Nin va destacar de manera genèrica que guanyar en dimensió és positiu per a l'obra social i per a la mateixa activitat financera. Després de la roda de premsa, Nin va afegir que en cap cas estava pensant en Bankia, que només era un cas hipotètic. Al cap d'una estona, en una presentació d'analistes financers, Nin va acabar d'aclarir el tema en la primera pregunta que se li va fer, i va insistir que "ara mateix no hi ha cap operació sobre la taula".

Resultats

Fainé i Nin van assegurar que emissions de liquiditat com la que va fer el Banc Central Europeu (BCE) al desembre són positives, perquè alleugen el finançament intern de les entitats. Pel que fa als resultats, l'entitat va comptabilitzar un benefici net de 1.053 milions, amb una caiguda del 13,1%, a causa de les elevades dotacions de 3.119 milions.

L'entitat manté un nivell de liquiditat elevat, xifrat en els 20.948 milions, que permet afrontar els venciments d'aquest any, 2.327 milions. La morositat es va situar a finals de l'any passat en el 4,90%. El capital de màxima solvència s'ha situat en el 12,5%. Nin va destacar que l'entitat vol mantenir la seva participació del 30% en el banc portuguès BPI, "amb l'aportació de més recursos".

stats