MUNICIPALS 2011 LA CRISI DEL PSC Crònica
Crònica 14/01/2011

'Fair play'... però menys

Albert Balanzà
3 min
PSC, Montserrat

Dotze anys després de l'únic procés d'eleccions primàries que va fer el PSC l'any 1999, Jordi Hereu i Montserrat Tura van engegar ahir la disputa que durant un mínim de tres setmanes servirà per contraposar models de futur per a la Barcelona del període 2011-2015 i que culminarà amb la tria d'un dels dos com a contrincant de Xavier Trias, el candidat de CiU, que ja fa dies que fa campanya.

Ahir, primer dia de la resta de les vides d'Hereu i Tura va regnar un cert fair play , sobretot vinculat a l'intent de construir de pressa i corrents un perfil propi en clau interna en el qual cap dels dos havia pensat gaire. Ja hi va haver una lluita soterrada en aquesta elecció de presumpte bon rotllo però també de mitges veritats, començant pels quadres del PSC, que han pressionat -i avui també pressionaran al màxim nivell- perquè Hereu ho deixi i acabant pels mateixos quadres, que tampoc veuen en Tura la supercandidata de l'aparell.

L'expectativa que ha aixecat l'exconsellera i històrica alcaldessa de Mollet del Vallès, que es va presentar de tota manera sola ahir al matí a la seu de la federació de Barcelona ciutat, va obligar Hereu a suspendre un viatge previst a Madrid (adduint la boira a l'aeroport de Madrid que no va impedir que el substituís Jordi W. Carnes) i a triar la galeria gòtica de l'ajuntament per fer la seva roda de premsa al matí i no esperar-se a fer-la a la seu del partit a la tarda, com li oferien per la impossibilitat de més hores lliures. Hereu no es va mostrar nerviós i va vendre els seus actius (obra de govern, coneixement profund de Barcelona...), però va demanar "neutralitat" al PSC. Tura, per la seva banda, també va vendre el seu perfil (gestió, eficàcia, catalanisme, dona, novetat...) i no va estripar la figura de l'alcalde però sí que el va assenyalar com a responsable que Barcelona hagi perdut "entusiasme".

Les primeres hores de la campanya per les eleccions primàries del PSC s'han caracteritzat per una gran improvisació, amb els dos candidats sense un equip de campanya organitzat i els mitjans de comunicació fent servir, per qüestions pràctiques, els equips de premsa d'alcaldia i de la secretaria segona de la mesa i del grup socialista al Parlament.

Organització, organització

La cosa canviarà en les pròximes hores: dissabte s'obrirà oficialment el procés per presentar candidatures i ja hi haurà un portaveu de premsa de primàries a Pau Claris 106, la seu de la federació de Barcelona ciutat. Tura i Hereu ja tindran un equip de campanya mínim del qual es desvincularan els alts càrrecs institucionals i començarà un recorregut de dues setmanes en què els candidats intentaran pactar les agendes per aconseguir que l'únic perjudicat de la seva presència mediàtica sigui Xavier Trias.

Hereu s'estrenarà dilluns en un acte en un principi institucional, la conferència anual al Col·legi de Periodistes i que enguany es farà al Palau de Congressos. Fonts del seu equip ja han expressat el desig que Tura hi assisteixi. L'exconsellera no té cap acte tancat però, de fet, ja va començar la campanya ahir a internet amb l'estrena de la web www.montserratturabcn.cat i el facebook Montserrat Tura 2011. Les agrupacions locals de Barcelona també han començat a trucar als dos candidats per escoltar els seus plantejaments.

Militants i simpatitzants

Ni a Hereu ni a Tura se'ls escapa que cadascun té un perfil que pot ser clau a l'hora de vèncer en dues urnes diferenciades -militants i simpatitzants- que els estatuts del PSC preveuen per a les primàries: l'alcalde, fruit del seu pacte de sang inoxidable amb Carles Martí (ahir Martí va presentar una edició especial de la revista La Rosa amb Hereu ocupant tota la portada), té teòricament més a l'abast el triomf en la primera urna, mentre que Tura es pot beneficiar del suport dels simpatitzants, que provenen de l'entorn del PSC i que es van apuntar a aquest cens amb la creació de plataformes maragallianes com Ciutadans pel Canvi. Atenció, però: si un candidat no guanya en les dues urnes alhora, el consell nacional del PSC decidirà el guanyador en un últim episodi rocambolesc que ningú voldria.

Els precedents de primàries al PSC, però, van en aquest sentit. De fet, amb votació només n'hi ha hagut un. El 1999 Ramon Martínez Fraile no va arribar a recollir els avals necessaris (que ara no es demanaran ni a Tura ni a Hereu) per ser alternativa a Joan Clos. On sí que es va viure el procés va ser a Sant Cugat, entre Jordi Menéndez -ara secretari de l'Oficina del President Montilla i exprimer secretari del PSC a la localitat vallesana- i Joan Gaya. Menéndez va vèncer clarament en l'urna dels simpatitzants i Gaya ho va fer per poc en la de militants. Menéndez va ser declarat guanyador. Ara passarà el mateix?

stats