ASSEGURANCES
Crònica 27/12/2011

Fiatc i Pelayo lideren el procés de compra d'Agrupació Mútua

Les mútues Fiatc i Pelayo parteixen com a favorites en la subhasta d'Agrupació Mútua. La integració serà més fàcil perquè l'entitat ara intervinguda per l'Estat no s'ha de transformar en societat anònima.

Toni Garganté
2 min
Fiatc i Pelayo lideren el procés de compra d'Agrupació Mútua

BARCELONAAgrupació Mútua (AM) encara la recta final per a la seva reprivatització amb dues opcions clares: Fiatc i Pelayo. Per aquest ordre, més que la millor opció econòmica, representen la integració més ràpida i fàcil. En tractar-se d'una mútua que en compra una altra es podrà mantenir l'actual objecte social, van assegurar fonts del sector.

ACM, a través del RACC i la francesa Crédit Mutuel, Catalana Occident i Sanitas, són les altres tres asseguradores que han presentat oferta en ferm per adjudicar-se Agrupació Mútua. Però si resulta guanyadora qualsevol d'aquestes tres opcions, l'entitat ara intervinguda per la direcció general d'Assegurances (DGS) haurà de convertir-se en societat anònima, un procés que ja ha fet, per exemple, Mapfre.

Però hi ha una segona raó que pot forçar la decisió final. AM ha de celebrar una assemblea a finals de febrer o començaments de març en què els partícips votaran l'opció que creguin convenient. L'administrador de la DGS, Sergio Gago (que va retardar fins al 16 de desembre el procés d'admissió d'ofertes a petició dels mateixos interessats), té previst presentar un informe amb totes les possibilitats, però la sobirania correspon a l'assemblea, formada per 340.000 persones, van destacar les mateixes fonts, que van afegir que en aquest marc és possible que els mutualistes es decantin per mantenir AM com una mútua.

En tot cas, la gestió de Sergio Gago s'ha centrat en el sanejament de l'entitat intervinguda l'octubre del 2009. Els forts desequilibris patrimonials existents llavors van provocar una activa tasca de venda de participacions i filials, amb la mala sort inclosa de topar amb la crisi particular de Bankpime (mantenia un percentatge en el capital del 30%), una de les principals empreses del grup. El negoci bancari de Bankpime s'ha venut recentment a La Caixa, i ara falta saber el destí de la resta d'actius d'aquest banc.

Però abans del traspàs de Bankpime, Agrupació Mútua es va desprendre de les corredories Unibrok i Gescobert i de l'empresa de riscos laborals MGO. També va vendre una de les joies de la corona, l'empresa de transport d'ambulàncies TSC. AM va tancar el 2010 amb un volum de primes de 169,3 milions d'euros. D'aquesta quantitat, la majoria (122,1 milions) correspon a la cartera d'assegurances de vida, mentre que la resta pertanyen al ram de no-vida.

Insolvència d'Amci

Un dels últims maldecaps de Gago ha estat la presentació de concurs de creditors de la immobiliària Amci Habitat, participada per AM. Tot i el ferm propòsit de desvincular-se del negoci promotor, la mútua ha hagut de mantenir els seus compromisos amb Amci (va capitalitzar una sèrie de crèdits per valor de 19 milions), que ja va presentar una insolvència provisional el 2010, que després va retirar.

Ara, però, ha presentat un passiu de més de 100 milions, tot i que espera mantenir la seva activitat. En tot cas, la suspensió de pagaments d'Amci suposa clarificar de manera definitiva les participades d'AM i un pas final per a la privatització.

stats