INDÚSTRIA
Crònica 12/11/2011

Ficosa ofereix baixes a 150 treballadors de Viladecavalls

Elena Freixa
2 min
La producció de televisors per a Sony va a la baixa i cal que arribin nous projectes.

Barcelona.El fabricant de components d'automòbil Ficosa ha posat en marxa un pla de baixes voluntàries per a 150 treballadors de Viladecavalls. La mesura contribuirà a salvar l'excedent de plantilla fins que arribin noves càrregues de treball. El comitè d'empresa va proposar el pla de baixes per evitar l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que Ficosa ja ha anunciat que presentarà al departament d'Ocupació dimarts vinent. Els mateixos sindicats reconeixen que és difícil aconseguir que 150 treballadors s'acullin a les baixes incentivades i l'empresa assegura que la mesura ajudarà a rebaixar l'impacte de l'ERO però no evitarà la necessitat d'aplicar-lo l'any que ve.

Fonts de Ficosa van confirmar a l'ARA que la suspensió temporal afectarà els 600 treballadors de producció de la planta de Viladecavalls. L'empresa sol·licitarà fins a 100 dies d'aturada de producció durant tot el 2012. Segons el portaveu de CCOO al comitè, Ivan Ramos, la plantilla continua rebutjant l'ERO i avui mateix es manifestarà a Barcelona per exigir mesures alternatives i que la direcció compleixi amb el compromís de donar-los feina a tots. Quan Ficosa va quedar-se la planta de Sony a Viladecavalls, va pactar dos anys de transició en què a les instal·lacions s'hi seguirien fabricant televisors per donar temps a Ficosa perquè tingués prou càrrega de feina per a tots els treballadors. El 2012, però, la producció de televisions es reduirà a la meitat, segons el pacte amb Sony. Potser fins i tot caurà una mica més per la debilitat de la demanda. En paral·lel, el ritme d'atracció de nous productes per a Viladecavalls va més lent del que es preveia i els treballadors asseguren que només hi haurà feina per a la meitat de la plantilla.

Repatriar producció

Una de les vies per donar feina als treballadors de Ficosa Electronics és concentrar producció de components de l'automòbil que ara mateix es fa a altres països europeus. Ficosa va obrir-se a aquesta possibilitat ja fa mesos, però el procés va quedar paralitzat per les divergències amb els sindicats a l'hora de negociar el nou conveni.

Un cop acordats els temes espinosos (com ara l'increment salarial), el trasllat de producció es farà, però caldrà l'homologació per part dels clients a les noves instal·lacions i això trigarà cinc mesos.

stats