EL SUPERJUTGE AL BANC DELS ACUSATS
Crònica 25/01/2012

Fiscal i defensa s'alineen contra el procés a Garzón

La fiscalia i la defensa del jutge Garzón fan pinya contra el procés al magistrat per haver pretès investigar els crims del franquisme. En la primera jornada del judici n'han reclamat la nul·litat.

Joan Faus
2 min
MEMÒRIA HISTÒRICA 
 Unes 300 persones es van aplegar a les portes del Tribunal Suprem per donar suport al jutge Baltasar Garzón.

MADRID.Per Marco González, nét d'un republicà que va desaparèixer durant el franquisme, ahir va ser un dia "molt trist i vergonyós". El motiu? L'inici del judici contra el magistrat Baltasar Garzón per gosar investigar els crims del franquisme. El Marco, vicepresident de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica, era una de les prop de 300 persones, de totes les edats, que es van concentrar davant la seu del Tribunal Suprem per donar suport a Garzón, que es va tornar a asseure al banc dels acusats una setmana després de fer-ho per les escoltes de la trama Gürtel, una de les tres causes que té obertes. Fiscal i defensa es van alinear de manera entusiasta en la primera jornada del judici en contra d'una instrucció "insòlita" i "devastadora" dirigida pel controvertit jutge Luciano Varela. Per això, tant l'advocat de Garzón, Gonzalo Martínez-Fresneda, com el fiscal Luis Navajas van demanar la nul·litat de la causa.

Una instrucció "esbiaixada"

El jutge s'enfronta a la pena màxima per prevaricació, 20 anys d'inhabilitació, per haver-se declarat l'octubre del 2008 competent per investigar les atrocitats del franquisme. L'única acusació popular l'exerceix el sindicat ultradretà Manos Limpias, autor de la querella juntament amb l'associació Libertad e Identidad. La sessió d'ahir era protocol·lària, perquè cadascuna de les parts -acusació, defensa i fiscalia- posessin damunt la taula els arguments inicials. L'esperada declaració de Garzón no es produirà fins dimarts vinent.

El primer a prendre la paraula en la sessió d'ahir va ser el lletrat de Garzón, que amb els crits de fons dels simpatitzants del jutge processat, va clamar contra les escletxes de la instrucció de Varela, que va titllar d'"esbiaixada" i encaminada exclusivament a l'obertura del judici oral i aconseguir la suspensió -vigent des del maig del 2010- de Garzón com a magistrat de l'Audiència Nacional. En aquest sentit, Martínez-Fresneda va acusar Varela de "perdre la seva imparcialitat" en atorgar, l'abril de 2010, una "segona oportunitat" a Manos Limpias perquè corregís, a partir dels suggeriments del mateix instructor, els defectes advertits en l'escrit d'acusació, en lloc de rebutjar la querella d'entrada pels errors que contenia. Uns defectes formals, va denunciar Fresneda, que haurien de ser suficients per impedir la continuació de la causa.

En uns termes molt similars es va expressar el fiscal Luis Navajas, que va deplorar que Varela "col·laborés i ajudés a reconstruir el que era absolutament irreconstruïble", en referència a la querella inicial dels ultres de Manos Limpias.

Basant-se en la posició de la fiscalia, la defensa també va demanar el sobreseïment en aplicació de l'anomenada doctrina Botín del mateix Tribunal Suprem, que determina que no es pot obrir un judici a instància d'una única acusació popular quan la fiscalia i els possibles perjudicats en demanen l'arxivament. El Suprem decidirà els pròxims dies si accepta les peticions de nul·litat. Ahir va desestimar la sol·licitud de la defensa de permetre la declaració de juristes espanyols i estrangers que donen suport a Garzón. Un grup d'observadors internacionals, d'entitats com Amnistia Internacional o Human Rights Watch, segueixen el judici des de la primera jornada.

L'acusació va rebutjar totes les peticions de la defensa. L'advocat de Manos Limpias, Joaquín Ruiz Infante, va insistir que el sindicat actua en defensa d'"interessos generals" que s'escapen de components ideològics.

stats