TRÀFIC DE NADONS
Crònica 02/02/2011

La Fiscalia estudia derivar el cas dels nens robats a cada província

Marta Català
2 min
Un dels afectats, la setmana passada, a la Fiscalia General després de presentar la denúncia.

Barcelona.Encara no se sap si el ministeri públic obrirà una investigació o arxivarà el cas dels nens robats entre el 50 i el 90 tot i que la Fiscalia General de l'Estat està estudiant la possibilitat de no obrir una causa general i demanar als afectats que dirigeixin les seves denúncies individualment a les fiscalies provincials, allà on es van produir els suposats delictes, segons van dir fonts de la Fiscalia, que van afegir que de moment "no hi ha res decidit".

Unes 300 persones van presentar la setmana passada una denúncia a la Fiscalia General de l'Estat reclamant la investigació dels fets. "Seria una gran notícia, és el que estem demanant, que la fiscalia de cada territori investigui què va passar, és una primera victòria", va assenyalar Juan Luis Romero, un dels afectats, que denuncia que és un nen robat. Ell és membre de l'Associació Nacional d'Afectats per Adopcions Irregulars (Anadir), una entitat que està fent molt de soroll arreu de l'Estat per aconseguir moure el que consideren "un negoci entre metges, infermeres i monges que venien nens entre els anys 50 i 90".

Francesc Jufresa, lletrat penalista, creu que el més important seria que cada fiscalia investigués cas per cas "però amb unitat de criteri", tal com es demanava a la denúncia presentada per Anadir. De fet, Jufresa veu diversos problemes a l'hora d'investigar: "Que el delicte estigui prescrit, que els autors del delicte hagin mort i els problemes de prova, si els afectats diuen que són nens robats, s'haurà de demostrar que el nen era fill de les víctimes del delicte, una acció molt difícil".

Afectats com l'Esfefania Anguita, una jove de 24 anys que assegura que la seva germana bessona és viva, ho tenen clar: "A la meva mare li van dir que va morir després del part i jo sé que és mentida, i si s'han d'exhumar cadàvers ho farem, arribarem allà on calgui per saber la veritat", va concloure la jove, veïna de Barcelona. Hi ha centenars de casos com aquest arreu d'Espanya, i segons Anadir "cada dia es multipliquen". És l'efecte crida.

stats