REFERÈNCIES NAZIS
Crònica 26/08/2011

La Fiscalia investiga PxC per incitar a l'odi racial

La Fiscalia de Barcelona investiga si el comentari aparegut al Facebook de Plataforma per Catalunya de Terrassa en què es fa una crida a "una nit dels ganivets llargs" contra els imams podria ser un delicte.

Laia Espín
2 min
Josep Anglada es va presentar dimecres a Salt, on el ple municipal va aprovar vetar durant un any les llicències per a centres de culte.

Barcelona.El partit de caràcter xenòfob Plataforma per Catalunya, fundat per Josep Anglada, torna a ser al centre de la polèmica. En aquesta ocasió no es tracta dels dos regidors trànsfugues que van abandonar la formació per tenir una parella estrangera, sinó d'una investigació iniciada per la Fiscalia de Barcelona per un comentari nazi en què s'incita a la violència contra els imams aparegut a les xarxes socials.

L'alerta la van fer saltar SOS Racisme i Unitat contra el Racisme. Les dues entitats van presentar a principis de setmana un denúncia al ministeri públic per un comentari aparegut al Facebook de Plataforma per Catalunya (PxC) a Terrassa. El comentari feia una crida per repetir "una nit dels ganivets llargs" contra els líders espirituals musulmans catalans. Concretament, el comentari, que ja ha estat esborrat de Facebook, deia que els imams necessiten "una altra nit dels ganivets llargs" perquè, d'aquesta manera, "s'acabaria el problema d'aquesta gentussa". L'escrit continuava atacant el col·lectiu musulmà dient: "Aneu però que molt equivocats, no podreu vence'ns ni morts i acabarem amb les vostres deixalles".

Ara la unitat especialitzada en Delictes d'Odi i Discriminació de la Fiscalia, dirigida per Miguel Ángel Aguilar, haurà de determinar si el comentari, que al·ludeix als assassinats que Hitler va cometre el 1934 per purgar els seus adversaris polítics, pot constituir un delicte d'incitació a l'odi racial. Per poder-ho determinar, el ministeri fiscal ha ordenat esbrinar l'origen del comentari i verificar la seva autenticitat . Si finalment el fiscal considera que l'escrit al Facebook és constitutiu d'un delicte, les diligències poden acabar amb una denúncia contra els responsables de l'agrupació local de Terrassa de PxC. D'aquesta manera, el partit xenòfob acumularia ja quatre procediments judicials

El líder del partit, Josep Anglada, va manifestar ahir a l'ARA que el perfil del Facebook on ha aparegut el comentari nazi no és oficial, tot i que hi apareix el logotip del partit, i va assegurar: "Si no haguessin retirat el comentari de la xarxa nosaltres mateixos hauríem presentat una denúncia."

Anglada i la justícia

Al mes de juny la fiscalia ja va obrir diligències per esbrinar si la propaganda electoral del partit de les darreres eleccions podia incórrer en un delicte. La propaganda sospitosa de xenofòbia incorporava l'ideari del partit acompanyat d'un xec a nom d'una persona musulmana sota el títol de pacte per la immigració. A més, Anglada també està a l'espera d'un judici per un presumpte delicte d'odi racial per uns pamflets de propaganda electoral a Vic en què ridiculitzava el col·lectiu magrebí. Això sí, en aquest cas estarà acompanyat per un regidor seu que s'enfronta, com ell, a la petició de la fiscalia d'un any i mig de presó.

La manifestació de Salt

SOS Racisme va denunciar també a la Fiscalia la manifestació convocada per PxC a Salt demà en contra de la construcció d'una nova mesquita. Com que la protesta no ha estat autoritzada per Interior, l'entitat ha sol·licitat al ministeri públic que si s'acaba celebrant -Plataforma ha anunciat que recorrerà la decisió-, sigui gravada en vídeo per la policia. Així es podrà analitzar si les proclames incorren en algun delicte d'incitació a l'odi racial.

stats