TRIBUNALS
Crònica 11/11/2011

Fiscalia ordena obrir la tomba d'un 'nen robat' a Barcelona

La Fiscalia ordena per primer cop a l'Estat que s'obri la tomba d'un possible nen robat per poder obtenir-ne l'ADN. La mare denunciant va donar a llum a Madrid però el nen està enterrat a Barcelona.

Laura Díaz-roig
2 min

BARCELONA.La Fiscalia de Madrid ha ordenat obrir la tomba i exhumar el cadàver d'un possible nen robat que és en un cementiri de Barcelona. Segons van explicar ahir fonts judicials, l'exhumació pretén obtenir l'ADN del nadó per comparar-lo amb el de la seva mare, una de les dones que va denunciar un possible robatori, i així saber si el cadàver enterrat és el del seu fill.

La investigació d'aquest cas concret l'està portant a terme la Fiscalia de Madrid, la ciutat on la mare va donar a llum, però, com que el nadó va ser enterrat a la capital catalana, s'ha posat en contacte amb la Fiscalia de Barcelona per acordar-la. És la primera vegada que el ministeri públic ordena una exhumació en aquesta investigació, ja que, fins ara, les poques que s'han realitzat han estat de manera privada a petició de les famílies, però sense estar incloses en les investigacions judicials.

Restes d'ADN

A l'exhumació, que es produirà en les pròximes setmanes, hi assistiran familiars del nen, membres de l'Institut de Medicina Legal, agents de la Guàrdia Civil i un funcionari judicial que aixecarà l'acta.

El director de l'Institut de Medicina Legal, Jordi Medallo, explica que és difícil preveure si es trobaran restes suficients d'ossos -és improbable que la tomba contingui material orgànic-, ja que dependrà de les condicions ambientals a què hagi estat exposat el cos. Si hi ha prou restes, el següent pas serà poder trobar ADN, analitzar-lo i després comparar-lo amb l'ADN dels pares i els germans, un procés que pot durar molts dies.

La Fiscalia de Barcelona, que va començar a investigar més tard que a Madrid, està estudiant les històries clíniques que va sol·licitar sobre els 104 casos de possibles nens robats nascuts a la província, tot i que encara falten històries clíniques que no han arribat. Aquest és el segon pas després de que la Guàrdia Civil i la Fiscalia interroguessin tots els denunciants, és a dir, tant les presumptes mares que creuen que els van robar el fill com les persones que pensen que podrien haver estat sostretes als seus veritables pares.

De fet, el fiscal que porta el cas a la província de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, explica que només es podran realitzar exhumacions en els casos en què hi hagi indicis de criminalitat clars i només si el nadó no va ser enterrat en fosses comunes. Es dóna el cas que molts d'aquests nens que van morir a les poques hores de vida estan enterrats en ossaris comuns, on és impossible identificar-los. Per tant, com en aquest primer cas de Madrid, només s'exhumaran els cadàvers en els casos en què es pugui identificar de manera individual on estan enterrats. Tot i que les fiscalies treballen intensament, ja han avisat en nombroses ocasions que el procés és molt lent a causa del volum de documentació i destaquen que serà difícil que molts dels casos arribin a jutjar-se, ja que la majoria dels culpables estan morts i alguns dels delictes podrien haver prescrit.

stats